Rijeka prva uvodi zdravstveni odgoj, donosimo detalje!

Riječki osnovnoškolci zdravstveni će odgoj kao izborni premet u ponudi imati za dvije godine.

krpan

Zdrav odnos djece I mladih prema tijelu I psihi, jedan je od glavnih ciljeva Zdravstvenog odgoja.

Ja mislim da je naša sredina kao grad otvorena, na to su Riječani jako ponosni, nema tema o kojima se ne može razgovarati, a upravo su škole mjesta gdje djeca trebaju dobiti odgovor na svako pitanje.” – naglasila je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke. 

Tim je riječima zamjenica gradonačelnika Rijeke objasnila razlog uvođenja predmeta Zdravstvenog odgoja u riječkim osnovnim školama. Time Rijeka postaje prvi grad u Hrvatskoj.

Vrlo često se roditelji znaju naći u neugodnoj situaciji, jer o nekim temama ne žele razgovarati, a učitelji su ti koji su educirani, koji mogu razgovarati o svakoj temi s djetetom, nema srama, škole su mjesto gdje učenici mogu dobiti odgovor na svako svoje pitanje.”

U tijeku su pripreme, I zdravstveni će odgoj kao izboran predmet, učenicima viših razreda osnovnih škola biti dostupan za dvije godine.

 Želimo prvo okupiti relevatne stručnjake, želimo vidjeti teme koje ćemo obrađivati, I te teme moraju biti prilagođene uzrastu djeteta, nakon toga slijedi nam izrada priručnika za nastavnike I udžbenika. Implementacija eksperimentalnog programa u nekoliko škola da bi smo vidjeli manjkavosti.“- rekla je Krpan. 

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je 2013. godine uveo građanski odgoj, koji su zatim preuzeli neki gradovi I općine u zemlji. Iskoraci u obrazovnom sustavu, nastavljaju se uvođenjem zdravstvenog odgoja.

Smatramo da djeca trebaju svojevoljno odlučiti da li žele sadržeje iz zdravstvenog odgoja, ne želimo nikom ništa nametnuti, ali smatramo da je jako važno dati taj odgovor kada je nacionalna poltika zakazala, onda je lokalna samouprava dala odgovor na to pitanje. ” – naglasila je Krpan.

U fokusu javnosti, riječko je školstvo bilo I protekli tjedan. Sve zbog odluke kako će od idućeg polugodišta djevojčicama u riječkim osnovnim školama biti dostupni besplatni higijenski ulošci.