Rijeka u siječnju ostvarila odlične turističke rezultate: Broj noćenja veći za 17% nego 2019. godine

Rijeka

Na samom startu 2022. godine grad Rijeka bilježi ohrabrujuće turističke rezultate. Naime, sukladno informacijama iz sustava e-Visitor tijekom siječnja 2022. godine na području grada Rijeke bilo je 5.548 dolazaka što predstavlja povećanje od 4% u odnosu na rekordnu 2019. godinu te 163% više u odnosu na 2021. godinu. U isto vrijeme broj noćenja povećao se za 17% u odnosu na 2019. godinu te 128% u odnosu na 2021. godinu.

 

Kratkim pogledom na te podatke, ukoliko uzimamo 2019. godinu kao relevantnu godinu za usporedbu, razvidno je da su gosti koji su boravili u Rijeci boravili duže u smještajnim kapacitetima na području grada s naglaskom na strane turiste koji su na teritoriju Rijeke u prosjeku boravili 4,3 dana što je značajno povećanje u odnosu na prosjek. Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju na koji otpada 45% noćenja, dok su hoteli učestvovali u prometu s 38%.

 

Sukladno tim ohrabrujućim podacima vezanim za privatni smještaj potrebno je svakako navesti da je Rijeka u siječnju imala 3. rezultat u Hrvatskoj po noćenjima u tom tipu smještaja. Isto tako po ukupnom broju turista u siječnju Rijeka se pozicionirala kao šesta destinacija u Hrvatskoj s prometom od gotovo 19.000 noćenja što je izuzetan rezultat. U tom svjetlu potrebno je naglasiti da je Rijeka zauzela i 10. mjesto prema hotelskom turističkom prometu.

 

Vjerujemo da je takvom razvoju situacije pridonijela i akcija Winter passa kojom TZGR „nagrađuje“ sve goste grada Rijeke koji se odluče za boravak u trajanju od 2 ili više noći besplatnim ulazima u muzeje na teritoriju grada Rijeke te u Astronomski centar i bazene Kantrida.

Posebno veseli činjenica da su talijanski turisti s 1.513 noćenja zasjeli na vrh liste stranih turista po broju noćenja što daje naslutiti da će 2022. godina biti godina povratka turista s našeg tradicionalno vjernog tržišta Italije.

 

Navedeni podaci posebno vesele u situaciji kada su otkazana sva karnevalska događanja prije same povorke koja su u naš grada znala dovesti značajan broj turista iz Hrvatske i inozemstva. To svakako pokazuje da Rijeka postaje zanimljiva turistima i u zimskim mjesecima što izuzetno veseli u ovim, za turizam, vrlo teškim vremenima. Ovako dobri turistički podaci grada Rijeke nadovezuju se na uspješne brojke svih regija PGŽ koje također bilježe dobre brojke i povećanja u dolascima i noćenjima u siječnju 2022. u odnosu na rekordnu 2019. godinu.