Rijeka: Zatečen u vožnji s 3,02 promila alkohola

police-4283383_1920

 

 

Prošlog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja prometnih nesreća te posebice stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.

 

U tom razdoblju evidentirano je ukupno 238 prometnih prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila – 115 prekršaja, slijede 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, zatim 20 prekršaj vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava.

Najveća brzina evidentirana je u subotu,6. lipnja na području Vrbovskog, na autocesti A6, kod vijadukta Osojnik, gdje se u 13 sati osobno vozilo marke VW Passat, osječkih registarskih oznaka, kretalo u smjeru Zagreba brzinom od 194 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine na 110 km/h.

 

Od 83 alkotestiranih vozača, najveća koncentracija od 3,02 g/kg izmjerena je 38-godišnjem vozaču osobnog vozila.

Prometna policija ga je jučer oko 16,20 sati zatekla u središtu Rijeke gdje je upravljao vozilom marke Volkswagen, riječkih registarskih oznaka. Uz to je utvrđeno da je upravljao vozilom kojemu je istekla prometna dozvola. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, priveden je u službene policijske prostorije te je protiv njega podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu.

 

Zbog počinjenih prekršaja, predložena mu je novčana sankcija u visini 20 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseci.

 

Što se tiče koncentracija, 11 vozača je imalo koncentraciju između 0,51 do 1,00 g/kg, pet ih je kategoriji od 1,01 do 1,50 g/kg , četiri vozača imala su koncentraciju iznad 1,50 g/kg, a jedan vozač je odbio alkotestiranje. Među navedenim prekršiteljima je i jedan recidivist.

 

Od drugih prekršaja zabilježen je i prekršaj vožnje s tehnički neispravnim, odnosno, neregistriranim vozilom te ostalih 68 prekršaja.

 

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih propisa s ciljem ostvarenja veće sigurnosti u prometu.