Rijeka zdravlja 11.5.2022.: Proglašen 1. Hrvatski dan šećerne bolesti zbog epidemije dijabetesa

Zbog zabrinjavajućeg broja novooboljelih te velikog broja novotkrivenih s već razvijenim komplikacijama Hrvatski sabor proglasio je 14. svibnja 1. Hrvatskim danom šećerne bolesti. Tako će se odsad o dijabetesu govoriti i na njega upozoravati dva puta godišnje, svakih šest mjeseci- 14. svibnja i 14.studenog, kada se obilježava Svjetski dan dijabetesa.

Tip 1 dijabetesa kojeg uzrokuje autoimuni proces koji pogađa djecu i mlađe osobe, nažalost, ne može se spriječiti i ne ovisi o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, ali javnozdravstvenim akcijama kod starije populacije može se pojačati svijest o važnosti kretanja i pravilne prehrane te na taj način prevenirati tip 2 dijabetesa.      

U Rijeci zdravlja doznajte najnovije podatke o broju oboljelih u našoj županiji, o najnovijim mogućnostima liječenja, o novosti iz sustava HZZO-a, senzorima i pumpama bez katetera, novim inzulinima i drugim ljekovima, aplikaciji DiaHelp, pomoći udruge i savjetima djelatnika Dnevne bolnice KBC-a Rijeka, hitnim stanjima, glukagonu u spreju umjesto u injekciji, pa čak i o seksualnoj disfunkciji.

U Rijeci zdravlja koju vodi i uređuje Sandi Bujan Cvečić o svemu govore prof.dr.sc.prim. Dubravka Jurišić Eržen, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Rijeka te dr.sc. Nina Bašić Marković liječnica Specijalističke obiteljske ordinacije. 

vlcsnap-2022-05-12-16h15m27s665