30. obljetnica 128. brigade HV-a Sv. Vid

Ponosni smo na svoj ratni put, ali i na udrugu koja je osnovana nakon rata prvenstveno za pomoć djeci poginulih pripadnika, poručili su članovi brigade. 

28. brigada Hrvatske vojske Sv Vid. svečano je obilježila 30. obljetnicu.

Prošlo je 30 godina ot kad smo kao brigada krenuli u izvršavanje prvih borbenih zadaća. Više od polovine ukupnog broja svih naših poginulih, stradalo je na samom početku u prvih 40-tak dana, našeg boravka na ličkom ratištu. Bila su to zaista teška vremena." - rekao je Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade HV Sv. Vid.

Ponosni smo na svoj ratni put, ali I na udrugu koja je osnovana nakon rata, poručio je Lerga.

"Vjerovatno jedna od prvih braniteljskih udruga u RH sa ciljem da se pomogne obiteljima poginulih pripadnika brigade, posebno njihovoj djeci." - objasnio je Lerga.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 pripadnika ove slavne brigade.

"Građani Rijeke I Grad Rijeka ponosni su svoju 128 brigadu, ponosni su na vaš ratni put. Na ratnom putu nije bilo niti jedne mrlje, sve vaše zadatke, obavili ste besprijekorno." - naglasio je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Rijeke. 

Ranjeno je i oboljelo njih više od 200, a ukupno je kroz brigadu prošlo više od 9 tisuća ljudi.

"Zahvaljujući vama Grad Rijeka I naša županija su prošle kroz ratni vihor na način da nismo osjetili na svojim leđima I na svojem gradu ratna razaranja. Ja sam nešto mlađi od vas, ali sjećam se tih vremena." - rekao je Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije. 

U sklopu obilježavanja otvorena je I humanitarna izložba u prostoru do Guvenerove palače pod sloganom Zajedno u ratu, zajedno u miru. Izložba će biti otvorena do 11. studenoga, a ulaz je besplatan.

Kategorija