75 godina Jugolinije: Prisjećanje na nekadašnjeg gospodarskog diva

 

Sinoć je pred mnogobrojnom publikom svečano otvorena izložba »Priče plavog horizonta - Jugolinija 75 godina« autora Nikše Mendeša, muzejskog savjetnika, značajna za naš grad i Primorsko-goransku županiju.

Pozdravnu riječ uputila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja, naglasivši da je izložba prisjećanje na nekadašnjeg velikog gospodarskog diva Jugoliniju i sve pomorce i njihove obitelji, a s ciljem da sami osvijestimo koliko uz more i s morem možemo biti uspješni. Istaknula je i kako bismo trebali razvijati one gospodarske grane koje Rijeku i našu županiju ponovno mogu staviti na karte koje su značajne u svjetskim razmjerima. Ravnateljica je najavila i online inačicu izložbe koja će biti dostupna od 7. lipnja na poveznici jugolinija.ppmhp.hr

Nikša Mendeš, autor izložbe, naglasio je kako je muzejska Zbirka Croatia Line bila temelj ove izložbe, a zahvalio je svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju izložbe, posebno kapetanu Zvonimiru Stipanoviću na donaciji brodskog zvona s broda »Sušak« i kapetanu Velimiru Domijanu na bogatoj dokumentacij. Izložba je i priča životima pomoraca kao i o utjecaju Jugolinije na život, gospodarstvo i politiku grada Rijeke. 

 

 

Kategorija