Opasnosti od spaljivanja korova:Vatrogasci građane pozivaju na oprez

Svako spaljivanje otpada na otvorenome potrebno je prijaviti na 193,neodgovornima slijede kazne

Dolaskom sunčanijih dana građani se spremaju uređivati svoje vrtove i okućnice. Za mnoge to podrazumjeva i spaljivanje otpada. Vatrogasci apeliraju na građane da otpad kompostiraju umjesto da ga pale. Za one koji se odluče za spaljivanje , dužni su obavjestiti vatrogasce.

 

"Dozvoljeno je spaljivanje samo biljnog otpada, nikako komunalnog uili građevinskog. Spaljivanje se nikako ne smije raditi bez odobrenja vatrogasaca .za one koji to učine bez prijavljivanja kazne iznose više od 2000 kn, a može im se obračunati i trošak vatrogasne intervencije ukoliko vatrogasci izađu na teren, ističe zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance. 

Dakle, ukoliko postoji neophodna potreba za spaljivanjem korova u periodu do 1. lipnja  fizičke ili pravne osobe dužne su o planiranoj radnji obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu i ustupiti joj sljedeće informacije:
– podatke o vremenu i mjestu paljenja, odnosno spaljivanja,
– veličinu površine paljenja, odnosno spaljivanja,
– broj osoba koje će provoditi paljenje, odnosno spaljivanje i osiguranje,
– opis tvari koja će se spaljivati,
– preventivne mjere koje će se poduzeti za vrijeme paljenja, odnosno spaljivanja,
– osobne podatke osobe koja prijavljuje (ime, prezime, datum rođenja, adresa, broj telefona i mobitela), odnosno obavlja paljenje ili spaljivanje.

Kategorija