Otvoren Festival susjedstva Kampus

Otvoren Festival susjedstva Kampus

”Nakon ovog projekta naš grad više neće biti isti. Rijek EPK 2020 sigurno će biti momentum za daljnji razvoj i napredak Rijeke i po završetku projekta. Sveučilište u Rijeci od samog je starta projekta strateški partner Gradu Rijeci. Tisuće znanstvenika i studenata posjetit će Rijeku tijekom 2020., a nakon što ona završi i Sveučilište će biti drukčije. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci međusobno se vole i podržavaju i svima je titula našeg grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. vrlo važna. Danas slavimo Kampus, kao jedno od 27 susjedstava, treće u redu, koje se otvara građanstvu, nakon Čavli i Matulja. Zahvaljujem profesorici Rajki Jurdani Šepić, prorektoru Alenu Ružiću i cijelom Kampus kreativnom timu”, kazala je jutros rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na svečanom otvaranju Festivala susjedstva Kampus.

Video-linkom obratio se dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanosti i poželio puno sreće s projektom, uz poruke o budućoj suradnji.

Irena Kregar Šegota obratila se u ime agencije Rijeka 2020 i pozdravila u ime direktorice Emine Višnić: ”Sveučilište će bitnu ulogu, osim u ovome projektu, odigrati i u njegovoj ostavštini. Ljudi, mreže znanja i umrežavanja te njihove nove vještine možda su i važniji od samih građevina, objekata…”

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel istaknuo je: ”Otvoreno, inkluzivno i drukčije Sveučilište može postojati i djelovati jedino u istom takvom gradu. Radit ćemo i dalje zajedno na razvoju grada i Sveučilišta”.

Marina Medarić, zamjenica župana, pozdravila je okupljene u ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i ispred Primorsko-goranske županije uz poruku da svi kutak naše županije ima bogatu tradiciju i kako će i ovaj Festival, usmjeren na premrežavanje (jer susjedstva nisu samo u gradu Rijeci) doprinijeti projektu EPK svojom raznovrsnošću.

Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji (susjedstva koje je otvoreno prije susjedstva Kampus) predala je vremensku kapsulu – u obliku lopte prof. dr. sc. Rajki Jurdani Šepić, predsjednici Izvršnog odbora Kampus kreativnog tima. Sadržaj kapsule za sada je tajan, a svako će susjedstvo dodati nešto od predmeta za koje smatra da ga najbolje predstavljaju.

”Započeli smo tzv. pripremnim aktivnostima još u ožujku prošle godine. Želimo sloganom ”Kampus za sve” poslati poruku građanima da su dobrodošli na Kampus i otvoriti se građanima. Sveučilište je vrelo znanosti i umjetnosti, kreativnosti i napretka”, zaključila je prof. Jurdana Šešić i pozvala okupljene na daljnje aktivnosti otvorenja.

Uslijedilo je predstavljanje izložbe na vanjskim panelima ”Imaginary – Čarobna matematika” pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vedrane Mikulić Crnković.

Program otvaranja Festivala završen je dovršetkom suhozidnog natpisa ”I’m not a robot” (više o projektu niže u tekstu). Rektorica Prijić Samaržija simbolički je položila posljednji kamen.

Tijekom 2020. godine kada Rijeka, kao središte Primorsko-goranske županije nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u 27 susjedstava održavat će se Festivali susjedstava.

Prvi festival održan je u Čavlima, pod nazivom Zvončarska simfonija, prošlog je vikenda održan festival susjedstva Matulji Zvona su spona, a od 2. do 5. ožujka u susjedstvu Kampus održavat će se festival susjedstva Kampus za sve.

Program Sveučilišnog kampusa jedinstven je primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom. Akademska zajednica nezaobilazan je čimbenik izgradnje nove paradigme grada Rijeke.

Objedinjen naslovom Camp(with)Us — Kampus za sve, program Kampusa i riječkog Sveučilišta otvara svoja vrata znanja i predstavlja se s dvadeset i osam interdisciplinarnih programa i projekata u izvedbi sveučilišnih profesora i studenata.

Upoznajte Kampus kroz Razgled(nice) otvorenih vrata sveučilišnih odjela. Pametne STEM radionice, KPR kiosk, Čarobna matematika, Inspiracije iz nanosvijeta, Putujući znanstvenici, Šetnja sjećanja, umjetnički kolektiv Ja:To, Projekt Sušak- umjetnost sjećanja, U potrazi za super voćem i brojni drugi programi tek su dio sveobuhvatnoga znanstveno-umjetničkog programa koji su tijekom cijele godine otvoreni za sve.

U svojoj europskoj ekstenziji Kampus se povezuje s talijanskim Trstom koji u 2020. godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice znanosti.

Kampus je kroz program Vitamin D ugostio hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru „I am not a Robot“ koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Saveza udruga Molekula iz Rijeke.

PROGRAM

ponedjeljak, 02. ožujka 2020.

11 – 12h        Svečano otvorenje – Akvarij

13 – 16h        Potreba, ponuda, potražnja – APURI 1. kat

12 – 14h        KPR kiosk – ispred restorana Kampus

17h                 Kako bez suza u dječji vrtić i osnovnu školu? – Podrška socio-emocionalnoj dobrobiti djece tijekom prijelaza i prilagodbe

Predstava za djecu i roditelje:„Škola je fora, a ne noćna mora“ – Atrij FFRI (prizemlje)

18h                 Lutkarska predstava: Male tajne profesorice Šifrice – Zgrada Odjela, prostorija 027 –

18h                 Inspiracije iz nanosvijeta – Izložba – Zgrada Odjela

Cijeli dan       Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta

utorak, 3. ožujka 2020.

11 – 15h        Šetnja sjećanja – APURI, prostorija 207, 3. kat

17 – 18h        Prezentacija knjige: „Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove“ – Zgrada odjela, prostorija 030

17 – 18h        Putujući znanstvenici – Zgrada odjela, praktikum 2 (264),  2.kat

Cijeli dan       Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta

srijeda, 4. ožujka 2020.

10 – 12h        Inspiracije iz nanosvijeta – radionice – APURI, Katedra za kiparstvo

11 – 15h        Šetnja sjećanja – APURI, prostorija  207, 3. kat

13h                 Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo? – APURI, Galerija koridor

15 – 18h        U potrazi za super voćem našeg kraja- zaboravljena „drenjula“ – kviz s nagradama – Zgrada Odjela, prostorija O268

18h                 Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO – APURI, Amfiteatar

Cijeli dan       Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta

četvrtak, 5. ožujka 2020.

11 – 15h        Pametne STEM radionice – Zgrada Odjela/ispred, prema FFRI (ovisno o vremenskim                           prilikama)

11 – 15h        Šetnja sjećanja – APURI, prostorija  207, 3. kat

15 – 17h        Mušice u nastavi – Zgrada Odjela, prostorija 030

18h                 Projekt Sušak- umjetnost sjećanja – Odsjek za kulturalne studije

Cijeli dan       Imaginary-čarobna matematika – radionice i izložba* – ŠETNICA prema STEP RI

*Vodstvo i/ili prateća radionica za grupe učenika uz prethodnu najavu na ema.pavic@math.uniri.hr

„I am not a robot“ – umjetnička hortikulturna instalacija u nastajanju umjetnika Darka Fritza, koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o. i Savezom udruga Molekula iz Rijeke te sudionicima Majstorske radionice suhozidne gradnje  – pored Građevinskog fakulteta

PROGAMI FESTIVALA SUSJEDSTVA SVEUČILIŠNI KAMPUS

Potreba, ponuda, potražnjaInterdisciplinarni program studenata Akademije primijenjene umjetnosti, Filozofskog fakulteta i korisnika doma za starije na Čavlima. Nakon teorijskog predavanja problemskog sklopa – brige (o sebi), kreće praktični dio programa u kojem će studenti  pomagati korisnicima u korištenju njihovih mobitela u svrhu fotografiranja, kako bi korisnici samostalno fotografirali objekte i(li) radnje za koje smatraju da im čine dobro. Studenti bilježe trenutke brige o sebi, u nekom od medija kojeg odaberu: fotografiji, crtežu, tekstu, slici, skulpturi. Voditeljica: Petra Mrša.

KPR kiosk; projekt je osmišljen prema uzoru na zemlje s visokom svijesti o srčanom zastoju gdje se kiosci kardiopulmonalne reanimacije (KPR) mogu naći na javnim mjestima. Kroz postavljanje kioska na Sveučilišnom kampusu podiže se svijest građana. U Hrvatskoj od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani mogu pomoći promjeni poražavajuće statistike jer su oni u 2/3 slučajeva svjedoci srčanog zastoja primjenom postupaka KPR-a, a KPR kiosk prilika je za naučiti tu vještinu. Voditelji: Alan Šustić i Petra Volf Žiković.

Kako bez suza u dječji vrtić i osnovnu školu? – Podrška socio-emocionalnoj dobrobiti djece tijekom prijelaza i prilagodbe; S obzirom na važnost i izazove prijelaznih perioda i prilagodbe u dječjem vrtiću i osnovnoj školi, cilj ovog projekta jest pružiti stručnu podršku roditeljima i djeci te osnažiti postojeće kompetencije odgajatelja i učitelja razredne nastave u radu s djecom tijekom prijelaza i prilagodbe. S tim ciljem, provode se predavanja s radionicama posebno za odgajatelje/učitelje, za roditelje i djecu. Suradnici projekta su nastavnici i studenti Učiteljskog fakulteta, DV Đurđice i OŠ Trsat. Voditeljica: Sanja Tatalović Vorkapić.

Lutkarska predstava: Male tajne profesorice Šifrice; Lutkarska predstava vodi vas na putovanje u Svijet kriptografije. To je svijet pisanja tajnih poruka. Na tom putovanju ćete upoznati profesoricu Šifricu i njezina prijatelja profesora Kriptića. Oni će vam objasniti osnovna načela kriptografije i pokazati kako svoje poruke skrivaju od Radoznalića. Voditeljica: Marija Maksimović.

Inspiracije iz nanosvijeta – Izložba; Cilj izložbe „Inspiracije iz nanosvijeta“, zajedničkog projekta Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, je objedinjenu kreativnost znanosti i umjetnosti približiti široj zajednici. Na izložbi će svi zainteresirani posjetitelji moći pogledati odabrane slike nanosvijeta snimljene pretražnim elektronskim mikroskopom i njima inspirirana nova umjetnička djela studenata Akademije. Voditeljica: Ivana Jelovica Badovinac.

Imaginary-čarobna matematika; IMAGINARY je neprofitna organizacija za komunikaciju moderne matematike. U sklopu navedenog projekta Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci 2016. godine organizirao je izložbu Imaginarno – čarobna matematika te je 2019. godine izložba biti ponovno postavljenja u vanjskom prostoru Kampusa Trsat. Izložba i popratne aktivnosti imaju za cilj promicanje matematike kroz umjetnost, igre svjetla i sjene te interaktivne i praktične demonstracije. Voditeljica: Vedrana Mikulić Crnković.

Šetnja sjećanjaProjekt Šetnja sjećanja obuhvaća video razgovore s lokalnim stanovništvom u susjedstvu Kampusa, čija sjećanja mogu doprinijeti boljem razumijevanja mladih o povijesnim događajima i osobnim sjećanjima. Video razgovori obogaćeni su slikama okolišne šetnice, odnosno snimljenim materijalima za projekt „Od Trsatske gradine do Astronomskog centra“. Projekt uključuje studente i mentore koji obrađuju temu koristeći se postojećom tehnologijom virtualne  i proširene stvarnost (VR I AR). Projekt ostvaruju studenti triju akademija (APURI, ALU i ADU) uz mentorstvo profesora. Voditeljica: Ingeborg Fülepp.

Prezentacija knjige: „Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove“; Mornarička Akademija u Rijeci bila je najznačajnija obrazovna ustanova 19.st. čiji su profesori aktivno sudjelovali u istraživanjima. Među njima su dva znanstvenika svjetskog glasa: fizičar Peter Salcher, zbog rada na području akustike s Ernstom Machom te kemičar Josef Koettstorfer, čija se metoda za analizu masti, tzv. Koettstrferov ili saponifikacijski broj, i dan danas koristi. U tu kategoriju spada i neopravdano zaboravljeni Emil Stahlberger, koji je već 1874 objavio i knjigu o plimi i oseki u Riječkom zaljevu, gdje je opisao pojavu danas poznatu pod nazivom meteotsunami. Voditeljica: Ana Alebić-Juretić.

Putujući znanstvenici; Projekt Udruge studenata biotehnologije (USBRI) u Rijeci kojim se nastoji popularizirati znanost primarno među učenicima nižih razreda osnovnih škola te među djecom predškolske dobi. Način na koji to postižemo je provođenje interaktivnih radionica izvođenja pokusa u vrtićima i osnovnim školama na području Primorsko-goranske i Istarske županije te na znanstvenim manifestacijama. Pokusi su osmišljeni na način da zainteresiraju djecu o samoj znanosti, a ovisno o uzrastu učenika, pokusima se objašnjavaju se i osnovni pojmovi biologije, kemije i fizike. Voditelj: Marko Rubinić.

Inspiracije iz nanosvijeta – radioniceRadionice su dio projekta „Inspiracije iz nanosvijeta“, međuinstitucionalne suradnje Akademije primijenjenih umjetnosti i Laboratorija za pretražnu elektronsku mikroskopiju, zajedničkog laboratorija Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Cilj radionica je promocija znanosti i umjetnosti, odnosno upoznavanje zainteresiranih posjetitelja i djece predškolskog uzrasta, kroz interaktivne aktivnosti, s poticajima iz nanosvijeta i s radom elektronskog mikroskopa. Voditeljica: Darija Žmak Kunić.

Odakle dolazimo? Što smo? Kamo idemo?; Izložba studenta Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod nazivom “Od kuda dolazimo? Što smo? Kamo idemo?”. Ujedno i najslavnije djelo slikara Paula Gauguina. Kao što naslov sugerira, slika predstavlja tri pitanja i tri razdoblja života. Na ista pitanja pokušat ćemo odgovoriti izložbom pod vodstvom mentorice doc.dr.art. Darije Žmak Kunić u Gradskoj galeriji Lovran i na području Kampusa. Cilj izložbe je upoznati što veći broj stanovnika Rijeke i okolice s radom studenta Akademije primijenjenih umjetnosti i njihovim kulturnim aktivizmom. Voditeljica: Ivona Habijanec.

U potrazi za super voćem našeg kraja- zaboravljena „drenjula“; Drijen (dren, lat. Cornus mas L.), na riječkom području poznatiji kao „drenjula“, je oduvijek bio simbol zdravlja, o čemu svjedoči i narodna izreka „Zdrav kao drijen!“. Zahvaljujući „drenjuli“ i riječka četvrt Drenova je dobila svoje ime. Danas nažalost, ovi crveni plodovi postaju zaboravljeni i izostavljeni iz naših jelovnika. Ovim projektom se želi ponovo oživjeti drijen kroz znanstvena istraživanja i edukativna predavanja koja će povećati svijest građana o važnosti drijena. Voditeljica: Željka Peršurić.

Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO; Skupina mladih umjetnika pod nazivom JA:TO kolektiv predstavlja svoj dosadašnji rad te publikaciju. Predstavljanje i neformalno druženje održava se u amfiteatru Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci kroz video projekciju njihovih radova. Vrlo važan dio samog događaja je uspostavljanje dijaloga s posjetiteljima te razvijanje ugodne atmosfere, stoga nakon prezentacije radova u slijedi razgovor s autorima i neformalno druženje. Voditeljica: Kristina Čehulić.

Pametne STEM radionice; Kroz „Pametne STEM radionice“ djeca, predškolskog i školskog uzrasta (od 5 do 15 godina) te šira javnost, se upoznaje s osnovama rada na STEMI robotima te osnovama 3D tiska i skeniranja. Uključena su i popularno-znanstvena predavanja na temu pametnih tehnoloških rješenja, korištenja svjetla u biomedicini i terapiji, o imunologiji te o ulozi STEM područja u demokratskom društvu. Svi involvirani znanstvenici imaju dugogodišnje iskustvu u znanstvenom i nastavnom radu te popularizaciji znanosti. Voditelj: Saša Zelenika.

Mušice u nastavi; Projekt predstavlja povezivanje Laboratorija za genetiku ponašanja, Odjela za biotehnologiju, UNIRI, s odgojno-obrazovnim stručnjacima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama. Cilj projekta je edukacija nastavnika za korištenje živog laboratorijskog modela vinske mušice putem kojeg se učenicima kroz aktivno sudjelovanje i provođenje pokusa olakšava usvajanje znanja iz biologije. Edukacija će se provesti putem predavanja, radionica te izrade mrežne stranice. Voditeljica: Rozi Andretić Waldowski.

Projekt Sušak- umjetnost sjećanja; Audiovizualna dokumentacija sjećanja središnji je dio projekta „Sušak – umjetnost sjećanja“. Uz pohranjivanje usmenih izjava i dokumentaciju obiteljskih i drugih fotografija, osobnih dokumenata i predmeta koji svjedoče sušačku priču, projekt i na razne druge načine, posebice umjetničke, promišlja i prezentira različite aspekte iskustva „nepostojećega grada“. Kao takav, pridonosi arhivu usmene povijesti potrebnome za buduće studije i istraživanja, ali i rezultira mapiranjem grada i muzealizacijom sušačke baštine. Voditeljica: Sarah Czerny.

Rezidencijalni program Vidamin D – Darko Fritz I’m not a robot

Sveučilišni Kampus je kroz rezidencijalni program za umjentike „Vitamin D“ ugostio hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru „I am not a Robot“ koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o., Savezom udruga Molekula iz Rijeke i brojnim sugrađanima sudionicima majstorskih radionica suhozidne gradnje. Umjetnički projekt „I’m not a robot“  privremena je hortikulturna umjetnička instalacija umjetnika Darka Fritza koja se priprema se na lokaciji sveučilišnog Kampusa, u okružju zgrada sveučilišta, ‘zelenom’ području kampusa. Osim ostvarenja kulturnog toposa, namjera je da umjetnička intervencija pridonese kvalitativnom unapređenju korisnika i posjetitelja Kampusa.

Darko Fritz – Umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu [1986 – 1989] i vizualnu umjetnost na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu [1990. – 1992.].

U svom umjetničkom radu koristi razne medije – kritički prateći razvoj tehnologije (od 1988. koristi video) koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru, kao što su regulacija tramvajskog prometa i hortikulturalne instalacije. Preuzima gotove medijske sadržaje, primjerice obavijesti o serverskoj grešci na internetu (Internet koristi kao umjetnički medij od 1994.), koje transponira u druge medije, organske ili nisko i visokotehnološke.

Udruga 4 Grada Dragodid – osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.

Susjedstvo Sveučilišni Kampus

Otkako je Grad Rijeka 2005. Sveučilištu prepustio upravljanje cijelim prostorom bivše vojarne, susjedstvo Sveučilišni Kampus pretvorilo u centar akademske zajednice grada Rijeke. U posljednjem desetljeću ovaj je prostor bio poprište velikih građevinskih investicija, a dovršetak radova na modernim arhitektonskim zdanjima tek je prva faza stvaranja Sveučilišnog Kampusa na lokalitetu nekadašnje vojarne na Trsatu, kojim već sada cirkulira oko 20 000 ljudi.

U povijest riječke kampus kulture svakako će ući prosvjedi studenata i Blokade sveučilišta diljem Hrvatske 2008. i 2009. godine u kojima su sudjelovale i generacije riječkih studenata i profesora u borbi protiv ubrzane komercijalizacije i etatizacije visokog obrazovanja za besplatno studiranje za sve. Već tada su upozoravali na zakone kojima se ugrožava autonomija i integritet Sveučilišta jer u Hrvatskoj je pravo na svima dostupno obrazovanje Ustavom zajamčeno pravo koje se ne smije oduzeti budućim generacijama. Bila je to jasna poruka tada i sada.

Program susjedstva Sveučilišni Kampus u sklopu Rijeka 2020 nastao je u zajedništvu profesora i studenata i jedinstven je primjer suvremene sveučilišne kampus-kulture, kojim se uspostavljaju veze sa zajednicom i gradom jer je upravo Akademska zajednica nezaobilazan čimbenik izgradnje nove paradigme grada Rijeke.

Objedinjen naslovom Kampus za sve – Camp(with)Us, program Kampusa i riječkog Sveučilišta otvara svoja vrata znanja i predstavlja se s dvadeset i osam interdisciplinarnih programa i projekata tijekom cijele godine, a koji otpočinje svečanim otvorenjem Festivala susjedstva Sveučilišni kampus, koji se održava od 02. – 05. ožujka 2020. godine. U svojoj europskoj ekstenziji Kampus se povezuje s talijanskim Trstom koji u 2020. godini nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice znanosti, a partnerska organizacija Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom (FIT) odlučno prema sebi usmjerava silnice srednje i istočne Europe prema Trstu.

Osim toga Sveučilišni Kampus je kroz program umjetničkih rezidencija „Vitamin D“ ugostio hrvatskog umjetnika Darka Fritza koji se predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru „I am not a Robot“, a koju izvodi u suradnji s udrugom „4 grada Dragodid“, KD Čistoća d.o.o., Savezom udruga Molekula iz Rijeke i brojnim sugrađanima volonterima i aktivnim sudionicima majstorskih suhozidnih radionica.

EUROPSKO SUSJEDSTVO – Trieste 2020 – European Capital of Science i suradnja s Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom (FIT)

Susjedstvo Sveučilišni Kampus, kao jedinstveni  primjer sinergije znanosti i kulture grada, uspostavio je kontakt s europskim susjedstva – Trst, Italija. Uz slično povijesno i industrijsko nasljeđe gradovi Rijeka i Trst  u istoj godini nose i dvije važne titule – kulture i znanosti.

Suradnja Sveučilišta s međunarodnom zakladom „Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science“,  ima za cilj doprinjeti društvenim, kulturnim, znanstvenim i ekonomskim vezama, ali i daljnjem jačanju strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir 2020. godinu.

27 susjedstva Europske prijestolnica kulture

Program 27 susjedstava Europske prijestolnice kulutre pruža mnoge mogućnosti za praksu razmjene koja se proteže diljem Europe, pri čemu se stvaraju neformalne mreže kulturnih aktivnosti koje se nastavljaju i nakon 2020. godine. Pravac 27 susjedstava stvara platformu suradnje i jačanja lokalnih zajednica u udaljenim urbanim i ruralnim područjima, a tako čini i ono najvažnije: razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti.

Osnovna poruka koju susjedstva donose jest činjenica da smo kao stanovnici Rijeke i Primorsko goranske županije, kao stanovnici Hrvatske, zapravo neodvojivi dio Europe, da smo jedni drugima istinski europski susjedi. Trajna vrijednost ove programske cjeline leži u ljudima, motiviranim i aktivnim stanovnicima koji su svjesni da kultura može biti pokretač razvoja njihovih životnih sredina i činiti ih prepoznatljivima i velikima.

Tijekom 2020. posjetitelji upoznaju kulturu i život susjedstava posjećujući njihove Dnevne boravke ili neko od 27 događanja u susjedstvima.

Hrvatska susjedstva su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Susjedstvo Sveučilišni kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Ovi se gradovi i mjesta povezuju s 27 organizacija, gradova ili mjesta iz zemalja Europske unije:
Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein (Immenstad, Njemačka), Akademija izvedbenih umjetnosti (Prague, Češka), Trieste International Foundation for Scientific Progress and Freedom (Trst, Italija), Ružomberok (Zilina regija, Slovačka), Općina Selnica ob Dravi (Slovenija), Nacionalni muzej arheologije (Malta), kolektiv Urban Gorillas (Cipar), Temišvar 2021 (Rumunjska), institucija The Camp (Francuska), platforma Ubiqa (Bilbao, Španjolska) Riga Folk-Dancing Club (Latvija), Estonski prirodoslovni muzej (Estonija), Kaunas 2022 (Litvanija), Kinvara (Irska), Gornje Bele Rečke & Goatmilk festival (Bulgarska), organizacija GreenWise People (Velika Britanija), Oulu 2026 (Finska) glazbeni kolektiv Lydenskab (Danska), Fondacija za razvoj Nidzicka (regija Pomeranija, Poljska), kolektiv Disorder (Švedska), organizacija Stichting Bewegend Beeld (Rotterdam, Nizozemska), Global Water Partnership Mediterranean (Atena, Grčka), Centar za učenje o ekologiji i Nacionalni prirodoslovni muzej (Luksemburg), 4iS (Portugal) i Akademija primijenjene umjetnosti (Beč, Austrija), Pečuh 2010 (Mađarska), institute Mondeanum (Mons, Belgija), Grad Beč (Austria).

 

Kategorija