Otvorenje Dječje kuće krajem veljače

Dječja kuća imat će svoju knjižnicu, kino dvoranu, pozornicu za predstave, opremu za snimanje ,te niz zanimljivih prostorija i sadržaja namijenih djeci,ali i njihovim roditeljima.Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu. 

Pandemija korona virusa usporila je radove na Dječjoj kući, no sve je bliži dan kada će Dječja kuća jedinstvena takva institucija u Hrvatskoj otvoriti svoja vrata. Svi vanjski I unutarnji građevinski radovi su gotovi, instalirana je sva audio video oprema, stigao je potreban namještaj. Predstoji završeno dekoriranje, te uređenje okoliša. 

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak sa foteljama za sjedenje, odmor i druženje.

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana će osim sobe za projektor i tehniku imati i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl.

U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s You tube-a kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana će služiti i gledanju filmova koje će djeca sama stvarati te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje će nuditi ovdje planirane radionice tiču se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijet digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

Na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar u kojem će se događati pričanje priča s glumcima kao pripovjedačima, lutkama kao likovima i djecom kao aktivnim sudionicima, tzv. pripovjedno kazalište. Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta i sl. Također, na krovu kuće nalazi se i prostor za radionice na otvorenom, te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama na otvorenom.

Kategorija