Rijeka ili smrt

Povjesničarka i muzeologinja Tea Perinčić u antikvarijatu Ex Libris predstavila je svoju knjigu Rijeka ili smrt o Danuncijevoj okupaciji Rijeke od 1919. do 1921. godine

Predstavljena je knjiga Rijeka ili smrt

Autorica Tea Perinčić naglasila je na predstavljanju knjige da je pisana tako da bude za širu publiku, jednostavno se čita, a opet postoji znanstveni aparat, bilješke koje čitatelju dopuštaju daljnje istraživanje. 

Čitatelja bi trebalo biti dosta barem ako je suditi po broju ljudi na predstavljanju knjige u Ex Librisu. Knjiga je dvojezična, pisana je na hrvatskom i engleskom jeziku, a objavljena je točno na 100. godišnjicu  D'Annunzijeva ulaska u Rijeku. Knjiga je i prilično polemična, naglasio je njen urednik Dragan Ogurlić, te će gotovo sigurno izazvati brojne reakcije. Te reakcije, naglasio je Ogurlić, ustvari već i izaziva i to s talijanske strane. Takozvana druga strana je malo mitološki opredjeljenja po ovom pitanju, a knjiga se drži činjenica. No najvažnije je da je riječ o knjizi koja poziva na dijalog. Poručio je Dragan Ogurlić na predstavljanju.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je skupina građana koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji pozvala razvojačenog sudionika rata i talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzia da im pomogne u toj nakani. D'Annunzio prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku i ulazi u Rijeku. D'Annunzijevu vladavinu karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke

 

 

Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je Rijeka zbog raspada Austro-Ugarske postala grad bez države. U takvim okolnostima, dok se na poslijeratnoj mirovnoj konferenciji odlučivalo o budućnosti grada, skupina građana koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji, poziva razvojačenog sudionika Prvog svjetskog rata i talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzia da im pomogne u toj nakani. D'Annunzio prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku sačinjenu od bivših dragovoljaca talijanske kraljevske vojske, i 12. rujna 1919. godine ulazi u Rijeku.

 

D'Annunzijevu diktatorsku vladavinu u suradnji s riječkim Talijanskim narodnim vijećem karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke. Radilo se o teškom periodu u kojem je krenulo propadanje grada u svakom smislu, među ostalim i urušavanjem do tada kozmopolitskog duha grada.

 

Krvavi Božić

 

Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! se predstavlja uoči obljetnice tzv. Krvavog Božića 1920. godine kada je, nakon petodnevnog sukoba sa službenom talijanskom vojskom i razaranja grada, D'Annunzio poražen, te je morao otići iz Rijeke. Knjiga se naslanja na izložbu D'Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio koja je pak otvorena na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

 

Izložba i knjiga donose tumačenje D’Annunzija iz  humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa. Projekt Europske prijestolnce kulture promiče vrijednosti suvremene Europe, ujedinjene i jake u svom zajedništvu, koje su suprotstavljene i povijesnom i suvremenom fašizmu, a izložba o D’Annunziju tako ukazuje na vrijednosti koje zastupa riječki projekt Europske prijestolnice kulture 2020.

 

Izložba D’Annunzijeva Mučenica dio je tematskog izložbenog ciklusa o granicama koji će se nastavio nedavno otvorenom  izložbom pod nazivom Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, a zaključit će se središnjom i najvećom izložbom Granice između reda i kaosa.

 

Taj je ciklus sastavni dio programskog pravca Doba moći u programu Europske prijestolnice kulture. Unutar te programske cjeline Rijeka Europi predstavlja svoju uzbudljivu povijest prepunu moćnih sila koje su je svojatale i njome upravljale. No, to je ujedno i europska povijest osvajača i osvajanih, a u kontekstu kulturnog programa radi se o pravcu koji predstavlja i kreativnu i destruktivnu moć koja utječe na razvoj kulture i umjetnosti. 

 

 

 

 

 

Kategorija