OGLAS

Rolada od sira

TAMARA BRUSIĆ – GROMAČA, 11.12.2007.

TAMARA BRUSIĆ – GROMAČA, 11.12.2007.

BISKVIT:
 
4 jaja
4 – 8 žlica mlake vode
12 dkg šećera
1 vanilin šećer
10 dkg glatkog brašna
malo soli
 
 
FILA:
 
500 g svježeg sira
šećera po želji
1/2 l slatkog vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
 
Miksamo žutanjke s mlakom vodom, dodamo šećer i vanilij šećer. Nakon toga dodamo brašno, malo soli i miksamo dok ne postane kremasto.
U posebnoj posudi stučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim te dvije smjese lagano iznješamo kuhačom odozdo prema gore. Sve zajedno ulijemo u papir za pečenje koji je položen na vrućem plehu, pečemo 5 – 10 min na 180°C dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada je biskvit gotov zajedno s papirom za pečenje ga urolamo u roladu i pustimo da se ohladi. Dok se biskvit hladi pripremimo filu, izmiksamo svježi sir, šećer i vanilij šećer, a u drugoj posudi slatko vrhnje u čvrsti šlag. Sir i šlag dobro izmješamo.
Kada se biskvit ohladio odvojimo ga od papira za pečenje i postepeno filamo polovicom smjese od sira i šlaga u roladu. Zamotanu roladu izvana premažemo drugom polovicom sira i šlaga.
Rolada je najbolja kada odstoji 10 – tak sati u hladnjaku.
Po želji se u nju može staviti voće iz kompota (marelice, ananas, borovnice,…)