Romobili su hit!

Riječani u tri mjeseca Boltovim romobilima napravili 82 000 kilometara. Najviše se voze po centru, odnosno prema Kantridi ili Trsatu. Danas je održana edukacija o njihovom sigurnom korištenju

vlcsnap-2021-06-26-17h07m58s608

Nije tajna da su električni romobili izuzetno popularna prijevozna sredstva među Riječanima. Tome u prilog govori i iznimno velik broj vožnji Boltovih romobila ostvaren u samo prva tri mjeseca korištenja na području grada.

– Riječani su napravili preko 50 000 vožnji i sveukupno preko 80 000 km što je izuzetno velik broj za jedan mali grad i mali broj romobila kao što je u Rijeci, rekao je operativni menadžer za električne romobile BOLT u Hrvatskoj, Ivan Begović.

Samo za predodžbu, riječ je o udaljenosti dvostruko većoj od dužine ekvatora, a za takav interes u Boltu nude objašnjenje.

– Prva stvar to je nešto novo, ljudi vole isprobavat nove stvari. S druge strane Rijeka je grad koji ima problema s parkingom – mislim da je to glavni razlog zašto su romobili tako popularni, dodao je Begović.

Iako izgledaju bezazleno, električni romobili to nipošto nisu, upozoravaju iz Hrvatske udruge vozača električnih romobila. Do sigurne vožnje romobilom najlakše se dođe praksom i to u kontroliranim uvjetima odnosno na poligonu. Jedan je takav osmišljen ispred Dom mladih u sklopu Safety daysa.

– To je bitno zato jer je sve više i više romobila na cesti. Ovakav jedan poligon zapravo samo simuliira ulicu i tu smo da educiramo vozače jer svaki ovaj čunj predstavlja pješake, majku s kolicima, neki haustor iz kojeg netko može izać, rekao je predsjednik Hrvatske udruge vozača električnih romobila, Goran Petković.

Duljine vožnji u Rijeci variraju i to od 300 do 500 metara pa do čak 5 kilometara, a vozi se najčešće od grada prema Kantridi ili Trsatu odnosno po centru.