Rujevica nakon finala Kupa: Zapaljene stolice na istočnoj tribini, privedene 52 osobe

Ovakva je Rujevica ostala nakon finala Hrvatskog nogometnog kupa između Hajduka i Šibenika . Navijači Hajduka bili su smješteni na istoku i tijekom utakmice palili su stolice.

O utakmici oglasila se i policija. Nogometni susret visokog rizika između HNK Hajduk i HNK Šibenik protekao bez većih izgreda – privedena su 52 navijača, naveli su u priopćenju

Prenosimo priopćenje:

Utakmicu je s tribina pratilo 7.100 gledatelja, od kojih oko 2.800 navijača HNK Hajduk i  500 navijača HNK Šibenik.

U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava primorsko-goranska je organizirano provela prihvat vlaka, autobusa, osobnih i kombi vozila s navijačima, kao i njihov povratak.
Prije, za vrijeme i nakon utakmice ukupno je privedene su 52 osobe,  od kojih 37 navijača kluba iz Splita, koji su zatečeni na području naplatnih kućica Rupa, željezničkoj postaji u Permanima i na Rujevici.

Najveći broj ih je zatečen u pokušaju dolaska na utakmicu ili na ulasku na stadion bez ulaznica, odnosno odgovarajuće isprave izdane od organizatora. Između spomenutih, zatečeno je i 11 navijača koji su već evidentirani kao počinitelji prekršaja iz domene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Izdvajamo i postupanje policije na željezničkoj postaji u Permanima, gdje je je u vlaku koji prometuje u pravcu Rijeke zaustavljeno stotinjak navijača splitskog kluba, a pronađeni su i oduzeti predmeti pogodni za nanošenje ozljeda i maskiranje, čime je spriječeno moguće izazivanje nereda.

Osim toga, policija je u pokušaju dolaska na utakmicu s predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, spriječila hrvatskog državljanina, navijača kluba iz Splita. Spomenuti je zaustavljen na kontrolnom punku u Klenovici te je u njegovom vozilu pronađeno i oduzeto pet gumenih palica. Protiv njega policija podnosi optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.
Osim bez ulaznica, na ulasku ili na prostoru sportskog objekta u posjedovanju pirotehničkih sredstava (baklji) i droge (kokain, speed), zatečeno je šest navijača, od kojih dva maloljetnika i jedan francuski državljanin. 

U dva navrata, izvan zone stadiona po završetku utakmice, 15 navijača riječkog kluba, od kojih dva maloljetnika, narušavalo je javni red i mir na naročito drzak način te se na diskriminirajući način ponašalo prema drugim navijačima, od kojih su dvojica zadobila ozljede. Jedan od počinitelja je pokušao pobjeći s mjesta događaja, u čemu su ga spriječili policijski službenici uz uporabu sredstava prisile (lisice). Spomenuti počinitelji su sankcionirani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Nadalje, za vrijeme utakmice u drugom poluvremenu zapaljeno je više baklji, dimnih kutija i drugih predmeta te je oštećen veći broj stolica, radi čega je zabilježena i manja intervencija vatrogasaca.

Oštećene su i sanitarne prostorije na stadionu, jedno vozilo šibenskih registarskih oznaka i te je evidentirana krađa mobitela, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem otkrivanja počinitelja protupravnih ponašanja.

U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su svi rodovi policije – posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije diljem RH.