RUŠENJE PODMORSKOG TUNELA

Tvrtka Koksar i Grad Bakar krenuli su s aktivnostima za uklanjanje spomenika bivše Koksare

Tvrtka Koksar i Grad Bakar krenuli su s aktivnostima za uklanjanje spomenika bivše Koksare

Podmorski tunel za prijevoz ugljena koji se proteže od luke za rasuti teret prema platou bivše Koksare posljednji je vidljivi ostatak simbola zagađenja bakarskog područja, Koksare. Stiglo je i vrijeme za njegovo uništenje.
Nakon rušenja dimnjaka te sanacije terena zagađenog koksnim katranom, tvrtka Koksar i Grad Bakar krenuli su s aktivnostima za uklanjanje tog 400 metara dugog spomenika bivše koksare. Tunel je služio za prijenos tereta iz luke rasutog tereta do Koksare. U 16 godina rada prevezeno je oko 15 milijuna tona ugljena koji je poslije prerađen u koks.
– Sada smo u fazi snimanja postojećeg stanja, srušili smo zidove kojima je bio zabetoniran tunel, dečki iz HGSS-a su ušli unutra da provjere stanje. Mi nismo znali kakva je situacija u tunelu, no taj dio smo odradili, a ubrzo ćemo ići sa roniocima snimiti vanjski izgled tunela – rekao je direktor Koksara Eduard Piacun.
Tunel izgrađen od 9 armirano betonskih sekcija posljednji je put bio korišten prije 14 godina. Do konačne realizacije rušenja tunela doći će kroz naredno razdoblje jer je potrebno napraviti čitav niz predradnji.
– Ideja Grada je umjesto podmorskog tunela posljednjeg vidljivog ostatka koksare napraviti lukobran sa vezovima za brodice što će vizuru grada Bakra promijeniti ali i dati gradu potpuno novi sadržaj – kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
Sanacija terena koksare također se odvija po planu te se očekuje kako će radovi do kraja ljeta biti gotovi.