Sjeverni ćelavi ibis: Rijetka ptica sletjela na Grobničko polje

Screenshot_20211030_153905

NA GROBNIČKO polje  sletjela je rijetka ptica sjeverni ćelavi ibis, koja je u Hrvatskoj izumrla u 18. stoljeću.

Ime joj je Nova, a probudila je veliki interes u javnosti.

“Jučer sam sasvim slučajno u popodnevnim satima ugledao čudnu pticu na telefonskom stupu i pomislioPreko interneta je doznao da se radi o rijetkoj vrsti.

 

“Tad sam se vratio i snimio je s cca 2 metra te pustio da mirno ćopka kukce. Prijavak sam napravio i na aplikaciji Animal Tracker”, kazao je Curać. 

 

Organizacija Waldrappteam, koja se bavi zaštitom ove ptice, objavila je upozorenje na svojoj Facebook stranici, gdje su napisali da je Nova odletjela na jadransku obalu i preko mora u Hrvatsku, odakle se očekuje da će dalje letjeti na jug. Spominju također da je ptica skrenula sa svoje uobičajene rute te bi trebala shvatiti da griješi. sam da je čaplja. Rano ujutro ispred moje kuće došla je nekolicina fotografa”, kazao je Dorijan Curać, koji je imao priliku uživo vidjeti ovu pticu, za Morski.hr.

Ptica je duga 70-80 cm. Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje, piše na stranicama Ptice.info.

 

Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisavcima.