Školske uniforme Da ili ne?

Škola je počela, a visoke ljetne temperature još uvijek su tu. Učenici stoga nerijetko u školu dolaze neprimjereno odjeveni. Majicama do pupka, šlapama i prekratkim hlačama ili suknjama mjesto svakako nije u školi.

-” Mi smo odgojna ustanova u kojoj upozoravamo ako je slučajno neko provokativno odjeven. Upozoravamo djecu da se na taj način ne smije odijevati, poručila je ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić

No nisu djeca jedina koja se u školu neprikladno odijevaju.

-” Kućni red uvijek se odnosi na učenike, učitelje i roditelje. Mi tu imamo problem. Nama mnogi roditelji naročito u ovo ljetno doba, roditelji nam dolaze na sastanke nedolično odjeveno znači vidi se trbuh, poručuje psihologinja u OŠ Podmurvice Nada Kegalj.

S odjevanjem nemaju problema u Katoličkoj osnovnoj školi Josip Pavlišić. Školske uniforme obavezne su od 2015. godine.

-”Meni je super ova školska odjeća jer mama i tata se ne moraju brinuti šta ću ja obući ujutro, poručuje Rita

-”Meni je ova školska odjeća dobra, a sviđa mi se zbog boje, rekao nam je Rafel

Kako kod učenika, pravilo školske odjeće dobro je prihvaćeno i kod roditelja.

No stručnjaci smatraju kako školske uniforme imaju i svoju negativnu stranu.

-”Možda neće radit manguparije kao što ih inače radi, ali samo možda ja nisam sigruna. S druge strane ti isto tako kočiš. Dijete u uniformi, u odijelu s kravaticom da se igra tu u parku u pijesku, smatra Nada Kegalj.

Svoje razloge protiv školske uniforme iznijela su i djeca u debati koju je prošle godine provela psihologinja Nada Kegalj:

-” Smatraju da uniforma umanjuje dječju individualnost. Uvijek će pronaći da izraze svoju osobnost pa će onda bježati prema piercingu, teotvaži i tako dalje jer je to njihov razvojni moment.

Uz neprikladno odijevanje, veliki problem nastavnicima stvaraju i mobiteli koja djeca koriste i za vrijeme nastave.Problem mobitela je taj što djeci odvraća previše pozornosti i ujedno šteti zdravlju djeteta.

-” Socijalni kontakti gotovo uništeni, vesele se jedino mrežama, dolasku kući i ulazak opet u taj umjetni svijet koji nikako nikako nije dobar, smatra Jasna Buketa ravnateljica Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić.

Primjereno odijevanje i pravila korištenja mobitela tek su dio stavki kućnog reda koji uvodi sve više škola u Rijeci.