Skupština HOO-a potvrdila manji proračun za 2020., ali prava kategoriziranih sportaša se ne diraju

the-olympic-rings-3169743_1280

Pod striktnim antivirusnim mjerama (mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, zaštitne maske) u zagrebačkom hotelu Westin održana je pretposljednja ovogodišnja sjednica skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a ujedno i posljednja u aktualnom sazivu. Sedamdesetak članova skupštine jednoglasno je prihvatilo izmijenjeni Financijski plan HOO-a za 2020. godinu, umanjen za 43 milijuna kuna u odnosu na planiranih 193,9 milijuna kuna, kao i smanjenje sredstava za olimpijske programe – OI Tokio 2020. za 37 posto te i ZOI Peking 2022. za 16 posto. Unatoč spomenutim financijskim redukcijama, jednoglasno je prihvaćen i prijedlog o zaštiti HOO-ovih kategoriziranih sportaša i njihovih prava. Budući da uslijed izostanka natjecanja sportaši ne mogu rezultatima potvrditi statuse, odlučeno je da im se u aktualnim izvanrednim okolnostima sva prava produljuju do kraja kalendarske godine. To se odnosi i na olimpijce u programima za OI Tokio i ZOI Peking koji do kraja godine zadržavaju stipendijske iznose i planirane financijske programe. 

Osim o financijama, članovi skupštine HOO-a usuglasili su se i o sazivanju, pripremi i provedbi izbora za mandatno razdoblje 2020. – 2024. (izbor predsjednika, 4 dopredsjednika, 11 članova Vijeća HOO-a, te po 5 članova Nadzornog i Etičkog odbora). Izborna skupština HOO-a održat će se 5. listopadu, a za predsjednika HOO-a mogu se kandidirati predstavnici svih nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova, uz deset potpisa potpore kandidaturi od strane ostalih punopravnih članica HOO-a. Uz promjenu Statuta HOO-a u čak pet članaka (najzanimljivija stavka je uvođenje elektroničkih sjednica!), na skupštini su prihvaćeni i brojni pravilnici – poput antidopinškog ili Pravilnika o sprječavanju manipulacija na sportskim natjecanjima te Pravilnika o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u RH te uvjetima sudjelovanja hrvatskih sportaša i sportskih klubova na međunarodnim natjecanjima. Ukratko, kada je potonji u pitanju, bitno je istaknuti zaključak o fleksibilnijoj primjeni pravila o donošenju sustava natjecanja barem godinu dana prije njegove primjene. Sadašnja pandemijska situacija očigledno će nastaviti mijenjati sustave natjecanje i tijekom aktualnih sezona.

Gost skupštine HOO-a bio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ) Tomislav Družak, koji se predstavio nazočnima, pojasnio što se dosad učinilo u državnim mjerama potpore sportu, apostrofiravši poruku premijera Andreja Plenkovića da hrvatski sport u ova teška i neizvjesna vremena ima potporu Vlade RH. (hoo/vk)