Slavlje ljepote Špilje Vrelo i ljekovitosti plodova gorja

Špilja Vrelo svoje ljepote razotkrila je javnosti 8. srpnja 1950. godine, a 71. godina njezina pronalaska obilježit će se Danom otvorenih vrata u petak, 9. srpnja od 10 do 19 sati s atraktivnim programom.

pilja vrelo

 

Ulaz u špilju tijekom Dana otvorenih vrata je besplatan, a posjetitelji će imati mogućnost uživati u dvjema izložbama, tematskoj prezentaciji radova goranskih umjetnika i stručnom vodstvu speleologa. Po prvi put će u špilji Vrelo biti prikazana izložba fotografija dijelova špilje koje su dostupne samo speleolozima. Izložba fotografija špilje kao i skulptura goranskih autora bit će dostupne cijeloga dana, a prezentacija radova autora i skulptura Goranske kiparske radionice od 17 do 18 sati. Stručno vodstvo speleologa bit će na rasporedu od 11 do 12 sati te od 18 do 19 sati gdje će posjetitelji imati prilike saznati najljepše tajne podzemne ljepotice, smještene u Općini Fužine.

 

Njezine se godine inače broje u milijunima, čak je procjena da nastala prije 3.5-4 milijuna godina, dok su špiljski ukrasi nastali prije više od 500 tisuća godina. U potpunosti je ravna i jedina je špilja u Europi u čijoj ljepoti mogu uživati i osobe u invalidskim kolicima. Svakako je dostupna za sve generacije, od obitelji s malenom djecom do osoba zrelije dobi.

 

Bogata je špiljskim ukrasima, a na samo pedesetak metara od ulaza posjetitelje će očarati prekrasan gorski izvor, jezero i ponor. Bistar i hladan gorski potok, iz porječja rijeke Ličanke, u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju.

 

Nedjelja, 11. srpnja rezervirana je za prvi Festival rekreacije & bobičastog voća, specifičnog za Gorski kotar, a održat će se od 10 do kasnih popodnevnih sati u Zabavnom i paintball parku u Vratima. Program će započeti s prezentacijom i degustacijom plodova gorja, od likera do slatkih zalogajčića kojeg pripremaju goranski OPG-ovi i ugostitelji. Od 11 sati predviđen je kratki izlet do Belog Sela i obilazak Edukativnog planinskog vrta Karolina gdje će se uz prezentaciju poznatih goranskih bobica predstaviti i uzgoj te ljekovitost, primarno ribizla i borovnica. Nakon izleta do Belog Sela zabavni dio programa uz glazbu i rekreativne sadržaje nastavit će se u Zabavnom i paintball parku.

 

Više informacija potražite na Facebook stranicama. Sva događanja održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama.