Slobodno kretanje unutar PGŽ

U Primorsko-goranskoj županiji ukinute su propusnice, građani mogu nesmetano putovati Primorjem, Gorskim kotarom i na otoke

vlcsnap-2020-05-04-17h34m02s283

Od danas su ukinute propusnice za kretanje unutar županije, odnosno nema više podjele na tri zone, a koja je na snazi bila posljednja dva tjedna. Policijske snage imati će tako manje posla unutar županije iako je, naglašavaju, situacija specifična.

– U ovom slučaju prolazak mještana, građana otoka Raba kroz dio Ličko-senjske županije što se tiče policije u dogovoru sa PU Senj sve je dogovoreno, tako da će taj tranzit biti nesmetan, bez ikakvih problema, naravno uz predočenje osobnih dokumenata kao dokaza o mjestu prebivališta – rekao je načelnik PU primorsko-goranske, Tomislav Dizdar.

E propusnice za stanovnike i posjetitelje otoka Raba tako više nisu potrebne.

– Onaj tko želi s Raba na područje PGŽ ili s područja PGŽ na otok Rab preko Stinice bez zaustavljanja u Ličko senjskoj županiji može slobodno koristiti taj prometni pravac – objasnio je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

Ipak, sve osobe koje će s otoka Raba izbivati duže od jednog dana morati će po povratku biti pod zdravstvenim nadzorom.

Jednostavno će vršiti komunikaciju sa svojim doktorom, epidemiologom, mjeriti temperaturu i javljati na vrijeme ujutro i navečer ako ima kakvih zdravstvenih promjena ili problema, dodao je Grgurić.

Da život na otoku ne smije stati, mišljenja su u Gradu Cresu.

– Cijelo ovo vrijeme održavale su se i nužne i moguće gospodarske aktivnosti na otoku. Uopće ne sumnjam u odluku našeg županijskog stožera i naše županije jer i do sad sve odluke koje su donošene pa tako i nacionalnog stožera, donošene su na vrijeme i rezultat toga je činjenica da dugi niz vremena nema novooboljelih u našoj županiji – rekao je gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurjako.

Propusnice su ukinute i za putovanje u najveću županijsku korona free zonu, Gorski Kotar.

– Zahvalio bi se stanovnicima općine Fužine i cijelog Gorskog kotara jer su evo dosljedno se pridržavali uputa Stožera civilne zaštite i na taj način spriječili dolazak i ulazak virusa u Gorski Kotar – rekao je načelnik Općine Fužine David Bregovac.

Kako bi tako ostalo i u narednom razdoblju, budućim posjetiteljima iz Fužina šalju poruku:

– Da se pridržavaju upute Stožera civilne zaštite o socijalnoj distanci tj. fizičkom razmaku od 2 metra, da ako idu u naše dućane, ljekarne ili benzinsku pumpu da koriste maskice za lice. I da paze na sebe, a ujedno tako će paziti i na sve nas ostale koji smo ovdje u Gorskom Kotaru. To je posebno važno u kontekstu stanovništva koje je u Gorskom kotaru pretežno starije, a samim time i podložnije zarazi koronavirusom, zaključio je Bregovac.