Smoqua u Rijeci: “Tu smo, postojimo i imamo pravo na siguran život i naše prostore”

U u Kružnoj ulici ispredPalacha otvoren je 7. Festival queer i feminističke kulture Smoqua koji organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter. Smoqua se održava do subote, 14.listopada na nekoliko lokacija u Rijeci.

Zauzimanje prostora kao glavna tema festivala provlači se kroz brojne aktivnosti festivala, pa je tako jučer nakon ritma otpora bubnjeva i javnog iščitavanja svih prostora koje organizatori žele zauzeti, otvorena i izložba Spačke koja istražuje što osjećaju LGBTIQ osobe u javnom prostoru.

„Ove godine odlučile smo se baviti odnosom zauzimanja prostora i sigurnosti. I zato u ova tri dana s više od 30 aktivista i aktivistkinja, umjetnika i umjetnica sagledavamo kako ostvariti sigurnost, uvažavanje i poštovanje kao lezbijke, gejevi, trans, interspolne, nebinarne osobe i kao žene. Uz promišljanje nove i bolje realnosti, dat ćemo i preporuke kako javne prostore učiniti sigurnijima i kako možemo sebe osnažiti u kreiranju vlastite sigurnosti. Zauzimamo prostor jer smo i mi dio njega, jer je bez nas on siromašan i nepotpun, jer to je naš prostor“,izjavila je voditeljica festivala Antonija Stojanović Almesberger pri otvorenju festivala. Također, Marija Trcol iz udruge PaRiter osvrnula se na pitanje sigurnosti ulica, trgova i klubova, navodeći kampanje, javne akcije i projekte koje PaRiter provodi s ciljem informiranja javnosti.

Cijeli program na hrvatskom jeziku dostupan je ovdje.

FOTO: Tanja Kanazir