Stiglo cjepivo

Cijepljenje protiv sezonske gripe počinje u ponedjeljak

Cijepljenje protiv sezonske gripe počinje u ponedjeljak

Cjepivo protiv sezonske gripe danas je stiglo u županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo. Osamdeset posto naručenih doza krenulo je u distribuciju prema liječnicima opće prakse, dok se ostalih dvadeset posto očekuje narednih dana.
42 tisuće doza cjepiva protiv sezonske gripe, koliko je danas stiglo u Rijeku, dovoljna je količina da se može započeti cijepljenje, kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo primorsko-goranske županije.
– Danas je došlo, treba ga podijeliti, pa je sigurno da tko dođe doktoru u ponedjeljak neće poljubiti vrata – rekla je voditeljica Epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Đana Pahor.
Riječ je o cjepivu za sezonsku gripu koja se očekuje iza nove godine, dok bi prva tura cjepiva za novu gripu AH1N1, koja je već zabilježena u 68 slučajeva na području županije, trebalo stići početkom prosinca. Budući da će Hrvatskom u isto vrijeme harati dvije različite gripe, cijepljenje je najbolja prevencija, poručuje Pahor dodajući da se besplatno mogu cijepiti osobe kojima je to pravo utvrđeno iz obveznog zdravstvenog osiguranja. To su osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici.
Oni se prvenstveno upućuju na cijepljenje kod svojih liječnika, dok svi ostali, koji se također žele cijepiti, a ne spadaju u ugrožene skupine, svoju dozu mogu primiti i u Zavodu za javno zdravstvo, od ponedjeljka u vremenu od 8 do 12 sati, po cijeni od 55 kuna. Koliko će stajati cjepivo za novu, pandemijsku gripu, još nije poznato. Govoreći o novom tipu gripe, Pahor ponavlja da nema mjesta panici jer je riječ o jednakoj ili blažoj kliničkoj slici koju imamo i kod sezonske gripe. Razlika je samo u tome što će oboljeti veći broj osoba jer se s ovim tipom virusa još nismo susretali.