Sto godina školovanja djevojčica

Tek je stotinu godina prošlo od kada je djevojkama dopušteno pohađanje tadašnje Visoke trgovačke škole, a današnje Ekonomske škole Mijo Mirković. U povodu te velike obljetnice održana je panel diskusija kojom se želio naglasiti značaj i snaga žena u društvu i zajednici.

 

vlcsnap-2019-12-12-10h11m51s282

Rješenjem Kraljevske vlade od 3. rujna 1919. godine dopušteno je da redovni učenici tadašnje Više trgovačke škole u Rijeci budu i djevojke. Do tada školu su pohađali samo dječaci. To je bila revolucija u školstvu kojom su i žene dobile mogućnost školovanja.

Istraživanje u Državnom arhivu u Rijeci je pokazalo kako su prvih godina u školu upisivane tek jedna do dvije žene, ali je već tijekom drugog svjetskog rata njihov broj porastao na 40. Danas je situacija dijametralno suprotna, Ekonomska škola Mijo Mirković je većinom ženska škola u kojoj u razredima sjedi 20-tak djevojčica i tek 4-5 dječaka.

Panel diskusija okupila je uspješne i poznate žene, bivše učenice Ekonomske škole. Svima su zajedničke bile snažne emocije zbog povratka u poznate učionice i sjećanja na bezbrižne učeničke dane, ali i snažne poruke da je učenje i znanje, neodustajanje od svojih želja i upornost – put koji učenici moraju slijediti.

U panel diskusiji zaključeno je kako se i danas u društvu drugačije gleda na muškarce i žene, ali kako ulaganje u sebe i znanje ženi pruža mogućnost da se realizira i poslovno i privatno te na taj način osjeća jednakovrijedno i neovisno. Predrasude i razlike i danas postoje, ali samo rad na sebi i učenje može dovesti do jednakosti i uvažavanja žena prema muškarcima.