Stog sijena ponovno će biti postavljen na Trgu 128. brigade

Policija još traga za nepoznatim vandalom ili vandalima koji su sinoć zapalili instalaciju kipara Ivana Kožarića 

thumbnail (1)

 

Policija još uvijek traga za nepoznatim počiniteljem ili počiniteljima koji su sinoć na Trgu 128. brigade zapalili instalaciju Stog sijena.Dojavu o požaru vatrogasci su dobili oko 22 sata

Direktorica partnerstva i komunikacija u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota  osudila je ovaj vandalski čin: “Zgroženi smo ovom destrukcijom umjetničkog djela i njezinim uništavanjem.Nadamo se da će policija ubrzo pronaći počinitelje.

Ravnatelj Muzeja Moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj osudio je,kako je istaknuo, ovo uništavanje i besmislenu destrukciju i poručio kako će instalacija biti postavljena na istom mjestu:-“U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti.”

 

Instalaciju Stog sijena prije nekoliko dana na Trgu 128. brigade postavio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Instalacija je simbolički označila početak žetve kulturnih događanja u Europskoj prijestolnici kulture i trebala je na Trgu 128. brigade ostati do 3. velječe. Kožarićeva instalacija prvi put bila postavljena 1996. godine ispred Kneževa dvora u Dubrovniku i Dubrovčanima tada nije smetala.