Stotinu trkača na prvoj kros utrci Fiumanka Eco Run

Na startu prvog izdanja kros utrke Fiumanka Eco Run u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine u Parku lovora, preko puta Dječje bolnice Kantrida, bilo je stotinu trkača iz Rijeke i okolice. Riječ je o prvom izdanju ove 10 km duge utrke održane pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i uz podršku Saveza sportske rekreacije Sport za sve i Kluba za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije.
Kros utrka Fiumanka Eco Run povezuje mreže pješačkih staza koje šumske predjele grada spajaju s morem. Održana je u sklopu tradicionalne jedriličarske manifestacije Fiumanka koja je, povodom jubilarnog 25. rođendana, svojim sugrađanima, osim morskih, željela ponuditi i neke, donedavno skrivene šumske puteljke u samom gradu, pogodne za sport i rekreaciju.
„S obzirom da nam je poznato da Torpedo Runnersi okupljaju rekreativce koji već dugi niz godina promoviraju trčanje i zdrav način života, organiziraju humanitarne i mnoge druge utrke te intenzivno rade na osvješćivanju javnosti o potrebi brige za okolišem u kojemu žive, željeli smo zajedno s njima građanima ponuditi nešto novo”, kazala je Ljiljana Ivetac iz Fiumanke.


Najveći izazov u organizaciji ove utrke bila su dva prelaska ceste, državne Ljubljanske i one gradske Opatijske ulice, što je zahtijevalo privremenu regulaciju prometa prema prometnom elaboratu te postavljanje čak 37 prometnih znakova upozorenja. Organizatori utrke stoga posebno zahvaljuju Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija d.o.o. koje im je bez naknade u tu svrhu ustupilo prometne znakove.
Trčalo se mješovitim terenom, šumom, makadamom i asfaltom od Parka lovora, odakle se staza šumom penje prema Domu umirovljenika Kantrida, potom nastavlja u smjeru Pavlovca, nakon čega se spušta prema moru te šetnicom na Kostabeli vodi nazad na cilj.
„U našem gusto naseljenom i automobilima prenapučenom gradu, uistinu je teško pronaći trasu kojom bi građani mogli trčati, a da pritom nisu ugroženi od strane vozača motornih vozila. Za ovu prigodu predsjednik naše Udruge Marino Franušić „skrojio” je stazu koju će, vjerujem, mnogi trkači i nadalje koristiti, posebice tijekom ljetnih vrućina, jer je Park lovora idealan teren za to ususret nadolazećem ljetu. Često slušamo kritike o tome kako su pojedini dijelovi grada zapušteni i prljavi pa smo ovom utrkom željeli pokazati da svaki pojedinac može pridonijeti ljepšem i čišćem okolišu svojim odgovornim postupanjem. Nadamo se da će plogging naići na podršku Riječana i da će u budućnosti biti sve više onih s kojima će zajedno Rijeku činiti ljepšom i boljom”, izjavila je Ljiljana Kamber iz Torpedo Runnersa. Tomu je dodala kako su upravo članovi ove udruge prvi, u okruženju Hartere, prije dvije godine organizirali mini plogging utrku. Utrka je, dakle, bila u znaku plogginga u čemu su većim dijelom sudjelovali nordijski hodači, odnosno članovi Saveza sportske rekreacije Sport za sve i Kluba za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije. Podsjetimo kako je plogging trend koji povezuje ekologiju i aktivni način života te je, nakon što se nedavno pojavio u Švedskoj ubrzo stekao popularnost među ekološki svjesnim sportašima i rekreativcima diljem svijeta.
Broj sudionika ove utrke, zbog specifične trase i terena, bio je limitiran na maksimalno stotinu.
Uspješnoj organizaciji prvog izdanja utrke pridonijeli su i brojni volonteri koji su se pobrinuli za siguran prijelaz obje ceste, okrjepu i sve ono što je sudionicima bilo potrebno za sretan i uspješan dolazak u cilj, gdje ih je dočekala finišerska medalja.

Žene:

1. Marta Močinić, Torpedo Runners/ AK Rika (44:15)

2. Ana Grbac, Triatlon klub Matulji (47:01)

3. Maja Klen, Torpedo Runners, (48:52)

Muškarci:

1. David Marot, AK Rika (40:29)

2. Josip Jurčić, AK Rika (42:29)

3. Antonio Sterpin, TK Triton (44:25)