Stožer civilne zaštite PGŽ zbog velikog porasta novooboljelih predlaže nove strože epidemiološke mjere

vlcsnap-2021-03-31-14h48m18s040

 

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici, koja je sazvana na inicijativu župana Zlatka Komadine, zbog velikog porasta novooboljelih donio je prijedlog novih strožih epidemioloških mjera.

Kako je izvijestio načelnik Stožera Mladen Šćulac predlaže se zabrana svih javnih događanja i okupljanja, ograničenje privatnih druženja na najviše osam osoba iz dva domaćinstva, ograničava se rad terasa ugostiteljskih objekata do 19 sati, s najavom potpunog zatvaranja slijedeći tjedan ukoliko se ne smanji rast novih slučajeva. Također se zabranjuje rad svih sportskih, fitness i rekreacijskih dvorana te ograničava broj kupaca u trgovačkim centrima na maksimalno 10 na 100 četvornih metara. Na online nastavu u potpunosti prelaze svi fakulteti osim Medicinskog i Fakulteta zdravstvenih studija koji pomažu zdravstvenom sustavu te traži strogi nadzor poštivanja mjera u javnom prijevozu, trgovačkim i ugostiteljskim objektima. Predlaže se i nošenje maski na otvorenom u svim slučajevima gdje nije moguće osigurati razmak. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović kao i glavni epidemiolog Dobrica Rončević rekli su da su ove mjere nužne te da će se morati i postrožiti ukoliko do kraja tjedna ne bude pada novooboljelih. Ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić naglasio je da je već sada pritisak na KBC velik, da otvaraju nove Covid odjele te da će nastojati održati cijeli sustav u pogonu, no ako se situacija ne smiri bit će prisiljeni smanjivati redovan rad s pacijentima koji nisu hitni za obradu. 

Donijete mjere bit će upućene na odobrenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Očekuje se da stupe na snagu od petka 2. travnja