Strani policajci stigli na Kvarner

Sedam stranih policijskih službenika iz Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije raspoređeni su u Crikvenici, na otoku Krku i u Malom Lošinju te u Rijeci. Predstavljeni su danas u Policijskoj upravi Primorsko goranskoj. Policajci će boraviti na Kvarneru i biti na usluzi svojim državljanima koji će posjetiti Hrvatsku .

To je višegodišnji projekt MUP-a RH „Sigurna turistička destinacija“, daje mogućnosti da strani gosti u slučaju potrebe mogu neposredno i na svom jeziku kontaktirati policijskog službenika/službenicu iz svoje zemlje.

-“Znači, bilo kakva situacija gdje je sudionik prekršaja, kaznenog djela, nečega što je u domeni rada policije, pripadnik neke od etničkih skupina čiji su predstavnici ovdje, naroda i EU, kolege nama pomažu u rasvjetljavanju tih prekršaja i kaznenih djela iz samog razloga skraćivanja vremena dobivanja informacija i jezične barijere”, poručio je zamjenik načelnika Tomislav Dizdar.

Strani policijski službenici vrlo su zadovoljni sudjelovanjem u ovom projektu i imaju samo riječi pohvale, a neki od njih se već i osjećaju kao Hrvati, moglo se čuti u njihovom razgovoru s novinarima, poput Igora Dedika. Kolega je iz slovačke policije i u okviru ove međunarodne suradnje dolazi u Hrvatsku još od 2010. godine te je uglavnom bio raspoređen u Crikvenici, ali i u ostalim priobalnim policijskim upravama.