Studenti ne odustaju

Rektor prijeti: blokadu ćete nadoknađivati po ljeti

Rektor prijeti: blokadu ćete nadoknađivati po ljeti

Petog dana prosvjeda hrvatski, pa tako ni riječki studenti se ne predaju. Odlučni da ostvare svoje zahtjeve, fakultetske su zgrade pretvorili u dnevne boravke, spavaonice, kuhinje – jednom rječju, mjesta ugodna za život. Namirnice su im poklonili prodavači s riječke tržnice, a kuhaju, čiste i peru, sami. Svakog dana na večernjem plenumu odlučuju o prekidu ili nastavku štrajka te o predavanjima za sljedeći dan. Na jednom od predavanja profesora Darka Gašparovića snimili smo punu dvoranu. Studenti kažu: slobodna predavanja izvrsno su posjećena, a u večernjim satima i kino projekcije.
Studentsko oduševljenje ne dijele međutim, u Rektoratu Sveučilišta.
– Ono što se ne može podržati je ovakav način pritiska, koji predstavlja uzurpaciju i pravo drugima na studiranje. Ne možemo podržati blokadu nastave jer nitko nema pravo nikome uzurpirati pravo na obrazovanje – rekao je rektor Sveučilišta u Rijeci, Pero Lučin.
Broj studenata se u posljednjih desetak godina udvostručio, a prosjek studiranja je sedam do osam godina što dodatno opterećuje državni proračun, tvrdi Lučin te dodaje da je nerealno očekivati ukidanje školarina, a produžetak blokade studenti će morati odraditi. Svi moraju znati da se odgađanjem određenog programa, ti programi pomiču u ljeto točnije u 7. mjesec.
Ostatak riječkih fakulteta nije se odlučio za prosvjede već potpisivanje peticije na Korzu. I jedni i drugi kažu: cilj nam je isti – ukidanje školarine.