Studentski grad

1. ožujka studenti useljavaju u Sveučilišni kampus

1. ožujka studenti useljavaju u Sveučilišni kampus

Nova era riječkog visokog školstva počinje prvog ožujka iduće godine kada će Sveučilišni kampus na Trsatu u potpunosti oživjeti. Do tada će se u zgrade svih izgrađenih fakulteta useliti studenti i profesori.
Zgrada Filozofskog fakulteta gotovo je potpuno završena. Pred završetkom su i radovi u interijeru Građevinskog fakulteta te sveučilišnih Odjela za fiziku, matematiku i informatiku. Zgradu studentske prehrane od uporabne dozvole dijeli još nekoliko tehničkih primjedbi.
– Paralelno idu radovi na priključenju prometnica i pratećoj infrastrukturi. To su vrlo složeni radovi i sve bi trebalo biti gotovo do konca prosinca – rekao je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Pero Lučin.
Raspisan je natječaj za opremanje prostora namještajem, a široka prometnica kroz kampus povezivat će studentski grad sa Sušakom i Trsatom. Ondje će prometovati i autobusi Autotroleja.
Na Sveučilištu se intenziviraju pregovori o nastavku projekta Sveučilišnog kampusa i ulazak u drugu fazu izgradnje.
– To je prije svega izgradnja paviljona za studentski smještaj kojem treba pristupiti još ambicioznije – dodaje Lučin.
Osim modernih studentskih domova, gradit će se Sveučilišna knjižnica, društveno-kulturni centar, sportska dvorana i vanjski sportski tereni, kao i nova zgrada Pomorskog fakulteta. Za sada Medicinski, Pravni i Tehnički fakultet ostaju izvan kampusa.
U ovim modernim zgradama već se osjeća bolja budućnost riječkog visokog školstva. Cilj rektora Lučina je izboriti mjesto među 500 vodećih europskih sveučilišta. A gdje smo sada pokazat će rangiranje Europske komisije koje uskoro počinje.