Sutra počinje 17. izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon

Posljednje detalje vezane uz 17. izdanje festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon koje počinje sutra u Iki, otkrile su na današnjoj tiskovnoj konferenciji glavna koordinatorica festivala Valentina Dukić te koordinatorica promocije Barbara Paušak.

Jedna od najoriginalnijih opatijskih kulturno-zabavnih manifestacija koja se više od desetljeće i pol održava u organizaciji udruge Kulturni front, počinje sutra, 12. kolovoza s početkom u 17 sati u prostoru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

– Na ovogodišnjem izdanju festivala družit ćemo se ovog vikenda, tj. 12. i 13. kolovoza na novoj lokaciji u Iki. Ove godine glavna tema festivala je ‘Potraga za besmrtnošću’ na koju se naslanja i puno programskih točaka, a jedna od njih su i vampiri. Po prvi put na Liburnicon dolazi Kristijan Petrović iz Varaždina, koji će govoriti o folkloru vampira istočne i središnje Europe, zatim imamo i predavanje o vampirima u medijima i filmovima, a pripremili smo i jedan zanimljiv LARP na ovu temu u kojem će posjetitelji igrati uloge i izabrati princa Rijeke. Osim kroz fantasy i mitske teme, besmrtnost dodirujemo i kroz znanstvene teme. Tako će Davor Horvatić održati predavanje ‘Fizika besmrtnosti’ koje će pretresti razne moderne fizikalne aspekte vezane uz razumijevanje života i shvaćanje svijesti te razmotriti koje su nam opcije, ako ne za besmrtnost bar za produljenje života dok će Vanesa Ujčić kroz predavanje ‘U potrazi za kozmičkom dugovječnošću’ obraditi trajanje objekata i događaja na kozmičkoj skali. Također, zanimljivo online predavanje održat će i naš istaknuti znanstvenik Miroslav Radman koji će govoriti o genetičkoj besmrtnosti te će usporediti bionički (cyber) transhumanizam i biološki transhumanizam (pomlađivanje), najavila je Valentina Dukić te dodala da će ovogodišnje izdanje festivala obilježiti dvije počasne gošće.

– Laini Taylor američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade počasna je gošća ovogodišnjeg izdanja. Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) poznati su bestseleri, što ju čini jednom od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, prema New York Timesu. Michael L. Printz Award nagrada je koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere, a Taylor ju je osvojila 2018. godine. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger. Trilogija Kći dima i kosti te duologija Sanjar Strange prevedeni su na hrvatski jezik u izdanju Vorto Palabre i Znanja. Taylor živi u Portlandu sa suprugom ilustratorom Jimom Di Bartolom te njihovom kćeri Clementine. Uz Laini titula počasne gošće pripala je i Bojani Vukotić aka. Banshee Cosplay koja nam dolazi iz Srbije! Obožava cosplay te se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. Bojana ili u ovom slučaju – Banshee Cosplay, sudjeluje, organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike. Sa svoje police s nagradama izdvaja one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. Bojana je bila na Liburniconu prije dvije godine kada je održala iznimno zanimljivu online radionicu o paper mache tehnici i stiliziranju perike. Na ovogodišnjem Liburniconu imat će ulogu cosplay judgea, dodala je Dukić.

Uz domaće i inozemne stručnjake, književnike i umjetnike, posjetitelji će imati prilike uživati u nizu raznovrsnih predavanja, prezentacija i panel diskusija, a potom se zabaviti na nekom od tematskih kvizova ili radionica te svoj posjet zaokružiti večernjim koncertom.

– Zabavni program donosi brojne zanimljive turnire kao što su Munchkin, Beer pong, Himera, Giant catan, Galaxy trucker, Super Smash Bros, Star Trek Boćanje, Water Wars, zatim Immortal Scavenger Hunt, ali i human size “Čovječe ne ljuti se”. Publiku očekuju i zanimljivi ‘larpovi’ – Primogensko vijeće, Wary Christmas, Nights of the White Violet – te brojne igre, igrice i kvizove koji su već postali prepoznatljiv dio programa festivala Liburnicon, a za najbolje osigurane su i nagrade. Dječji program na rasporedu nam je u subotu od 11:30 do 15 sati, a sastoji se od brojnih radionica namijenjenih dječjem uzrastu te jedno predavanje koje će voditi Zvonimir Barač, dok će Nikola Šubić predstavili igru stolnih pustolovina. Za glazbeni dio programa tijekom petka i subote zadužen je DJ Mirilo dok će u subotu, od 22:30 sati zasvirati Sick Sheets, jedini hrvatski rock bendu koji nema električnu gitaru, napomenula je koordinatorica promocije Barbara Paušak te se ujedno i zahvalila sponzorima

Cijena ulaznice za petak iznosi 40 kuna, za subotu 50 kuna, dok festivalska ulaznica iznosi 80 kuna, a za dječji program potrebno je izdvojiti 20 kuna.