SVE VEĆI BROJ OVISNIKA

Službeni podaci govore kako brojka ovisnika stagnira, no ovisnici tvrde sve ih je više

Službeni podaci govore kako brojka ovisnika stagnira, no ovisnici tvrde sve ih je više

Droga već godinama nije problem samo urbanih gradskih sredina te sve više uzima maha u prigradu i manjim mjestima naše županije. Iako službene statistike to zasad ne potvrđuju, o rastućem broju ovisnika govore informacije s terena. Prema podacima iz statističkog ljetopisa, najugroženije sredine s 300 do 400 ovisnika na 100 tisuća radno-aktivnih stanovnika su, osim Rijeke, Mali Lošinj, Klana, Viškovo i Opatija.
– U tim malim sredinama problem je što se stvari ne pokreću, stvari se ne mijenjaju. Stasaju nove generacije ovisnika, a stare ostaju, ne mijenjaju se, još uvijek je sramota u obitelji reć sin mi je u problemu, trebam pomoć – rekao je Davor Naglić iz Udruge Egzodus.
Na sve veći problem upozorava i jedan od šestotinjak pacijenata Centra za prevenciju i liječenje ovisnika Kalvarija. Tvrdi da broj ovisnika raste.
Međutim, broj novoprijavljenih ovisnika na Kalvariji ne raste.
– Taj broj nekako stagnira, oko 100 do 150 godišnje što opijatskih ovisnika i eksperimentatora, taj broj je nekako ujednačen već više godina – objasnila je voditeljica Centra za prevenciju i liječenje ovisnosti Kalvarija, dr. Karmen Jureško.
Razlog nesrazmjeru podataka jest činjenica da ovisniku treba sve više vremena odnosno godina da se odluči prijaviti u sustav liječenja. Većih oscilacija zasad nema ni u policijskim statistikama iako je broj stanovnika u prigradu višestruko povećan.
– Osobe koje su došle na to područje su naši pošteni građani, ali ima među onima koji su se doselili koji su bili registrirani ovisnici, konzumenti, preprodavači droge, tako da i ako je veći broj konzumenata dilera na tom području dolazi iz te brojke jer nije isto imat 5 ili 15 tisuća stanovni8ka primjerice u Općini Viškovo – kazao je načelnik Odjela kriminaliteta droga PU primorsko-goranske, Tomislav Kristić.
Brojke će pak, institucije morati uskladiti jer će Hrvatska uskoro postati članica europskog centra za praćenje droga.