SVE VIŠE NEZAPOSLENIH

Potražnja za radnicima u županiji pala za 26 posto

Potražnja za radnicima u županiji pala za 26 posto

Je li posao u Hrvatskoj postao luksuz? U našoj je županiji prosječno više od 14 i pol tisuća ljudi prošle godine bilo bez posla. S druge strane broj slobodnih radnih mjesta smanjen je za čak 26 posto u odnosu na 2008. godinu.
Tko radi ne boji se gladi, osim ako radi, a ne dobiva plaću, no što je s onima koji ne rade? A takvih je u Rijeci i okolici sve više, točnije u prosjeku oko 14% više u 2009. u odnosu na 2008.
– 2009. godinu obilježila je gospodarska kriza koja se na tržištu rada odrazila smanjenjem broja slobodnih radnih mjesta, raskidom ugovora, najčešće od strane poslodavca ili neprodužavanjem ugovora na određeno vrijeme – kazala je Meri Toljanić – Mavrić iz Zavod za zapošljavanje Rijeka.
U prošloj je godini broj nezaposlenih plesao po tradicionalno ucrtanoj županijskoj putanji s tri odmaknute točke: prije sezone, sezona i nakon sezone. Koliko su sezonski poslovi važno uporište, potvrđuju već zaprimljene prve prijave za nadolazeću sezonu. 2010. je godina mnogo zadataka i dva cilja: skratiti vrijeme nezaposlenosti i zaustaviti njen rast.
– Već početkom ove godine krećemo s anketom poslodavaca i tu ćemo doznati njihove stvarne potrebe i s obzirom na iskazane potrebe usmjeravati im svoje usluge – dodaje Toljanić – Mavrić.
Okretanje poslodavaca novim tržištima, plasiranje novih proizvoda i usluga, sajam poslova u ožujku te spomenuta sezone, neki su od važnijih sastojaka sve samo ne jednostavnog recepta za izlaz iz krize i biroa.