Svečanom akademijom u Guvernerovoj palači obilježen Dan antifašističke borbe

Sveča akademija povodom Dana antifašističke borbe (7)

 

 

 

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana je Svečana akademija povodom Dana antifašističke borbe. Prigodnim govorima zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut podsjetili su na povijesne činjenice i istaknuli antifašističke vrijednosti koje su duboko utkane u narodu ovoga kraja.

Predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut je između ostalog naglasio da se ove godine obilježava i osamdeseta obljetnica osnivanja prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska. Samo mjesec dana kasnije osnovan je i prvi partizanski odred izvan tada podijeljenog grada Rijeke na Tuhobiću.

„Ponosni smo što je upravo iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret upalivši plamen otpora koji se potom proširio u svim smjerovima i ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv naci-fašističkog okupatora i njegovih  saveznika. Taj je pokret u Hrvatskoj od početnih nekoliko desetaka boraca u šumi Brezovica narastao do gotovo četvrt milijuna, promijenio je tijek povijesti i širom otvorio vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu i demokratskoj budućnosti suvremene Europe. Antifašizam jest i zauvijek mora ostati neizostavan dio hrvatskog nacionalnog identiteta“, istaknuo je zamjenik Braut. Naglasio je kako nije dovoljno jednom godišnje svečano obilježiti Dan antifašističke borbe u vrijeme kada se gotovo svaki dan suočavamo s pokušajima povijesnog revizionizma, u vrijeme kada fake news, natpisi na društvenim mrežama i teorije zavjere imaju više utjecaja na javni diskurs od činjenica sadržanih u povijesnim knjigama, u vrijeme kada se u javni prostor uspješno plasiraju laži kao što su da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav ili da je NDH bila ostvarenje povijesne težnje hrvatskog naroda za samostalnom državom. „Protiv takvih laži možemo se boriti samo inzistirajući na istini i to kroz obrazovanje i odgoj, kako u školi tako i u obitelji te javnom prostoru. Moramo učiti našu djecu kritički razmišljati da bi ih opremili za život u suvremenom svijetu gdje su sve informacije, ali i dezinformacije dostupne sa dva klika na računalu. Upravo zato ne smijemo zaboraviti pouke naučene u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Moramo stvarati tolerantno i uključivo društvo lišeno ekstremizama, nacionalizama, mržnje i netolerancije. Društvo koje će biti na ponos svima koji su se žrtvovali za te vrijednosti. Društvo koje će se uvijek naći na ispravnoj strani povijesti. Društvo antifašizma“, poručio je zamjenik Braut.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u svom je govoru pozvao sve pripadnike političkih stranaka koje djeluju u Rijeci, našoj Županiji i Republici Hrvatskoj da i nadalje u svom radu uvažavaju vrijednosti antifašizma, jer je to civilizacijska tekovina moderne i demokratske Europe. „Rijeka i cijela naša regija ponosne su što je u našoj tradiciji, ali i u našim sadašnjim opredjeljenjima, antifašizam uzdignut na najvišu ljestvicu te se njime vodimo u svim našim djelovanjima. Pozivam antifašiste Rijeke, sve generacije, neka i nadalje budu glas savjesti koji će nama koji donosimo odluke ukazivati na društvene nepravde i neiscrpne mogućnosti  humanog razvoja“, naglasio je Filipović.

        U glazbenom djelu programa nastupila je Katja Budimčić Sabljar uz pratnju Zvonimira Radišića na gitari.