Svestranog Kristijana Trampuža cerebralna paraliza nije spriječila da živi 100 na sat: Bavi se sportom, pjeva, sudjeluje u Karnevalu

Svake godine, 3. prosinac predstavlja priliku za globalno razmišljanje i podizanje svijesti o životima osoba s invaliditetom. Međunarodni dan osoba s invaliditetom, proglašen od strane UN-a, ima cilj potaknuti društva diljem svijeta da prepoznaju i cijene doprinos osoba s invaliditetom te da aktivno rade na stvaranju poticajnog okruženja za sve.Naš sugovornik Kristijan Trampuž ispričao nam je svoju inspirativnu priču kako je to živjeti sa cerebralnom paralizom i pokazao nam je da ništa u životu nije nemoguće uz veliku snagu volje. Kristijan se bavi boćanjem, pjevanjem, košarkom i s još mnogo toga. Njegovu priču možete pročitati u nastavku.

“Već petnaest godina sam posvećen boćanju, a tijekom godina ostvario sam značajan uspjeh na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Posebno ponosan trenutak bio je 2017. godine kada sam prvi put sudjelovao na međunarodnom turniru boćanja s hrvatskom reprezentacijom, osvojivši treće mjesto među 18 zemalja. Redovito sudjelujem na treninzima kako bih održao formu za natjecanja koja slijede.”Prije godinu dana, Kristijan se upoznao s košarkom. “Poziv Siniše Kuharića, inače trenera Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom, na jedan trening bio je ključan trenutak. Od prvog trenutka, odlučio sam da želim biti dio ovog sporta i planiram redovito sudjelovati. Moji roditelji su mi najveća podrška u ovom novom izazovu.”Kristijan svakodnevno dokazuje da se unatoč cerebralnoj paralizi ne predaje. On iskoristi svaki dan što više i sudjeluje u brojnim aktivnostima. Jedna od njegovih strasti je pjevanje. “Član sam Udruge osoba s invaliditetom Rijeka, gdje pronalazim podršku i zajedništvo. Prošle godine, snimio sam svoju prvu pjesmu “Ispod Riječke ure”. Tekst je napisao Robert Pilepić, a glazbu je skladala Lara Pilepić. Snimanje se odvijalo u studiju Roberta Grubišića, a pjesma je objavljena u studenom prošle godine. S vremenom sam dobio i ponudu od jedne poznate glazbene grupe da s njima snimim pjesmu sa svojim vokalom pod nazivom “Rijeka, voljeni grade moj”.

Kristijanov život je aktivan i raznolik. “Sudjelujem u maškarama, a sljedeće godine pridružit ću se grupi Draške maškare. Ranije sam bio dio grupe Studena i grupe Nesvrstanih. Važno je, kako bih poručio svima, družiti se s ljudima, podržavati različite aktivnosti i iskoristiti sve što život pruža.Pitali smo Kristijana da li je ikada doživio neke probleme u društvu, u smislu stigmatizacije, probleme sa kretanjem na određenim mjestima i sl.

“Bio sam pozvan na utakmicu ženske košarke da otpjevam prvu pjesmu na poluvremenu u dvorani 3. Maj. Nažalost pozornica nije bila prilagođena osobama s invaliditetom. Međutim, na svijetu uvijek ima dobrih ljudi, oni su mi pomogli da se popnem i spustim.” Kristijan je također vatreni navijač nogometnog kluba Rijeka te prati svaku njihovu utakmicu, na domaćem, ali i na gostujućim terenima. “Uz pomoć svojih roditelja, 2019 godine iznajmili smo kombi i išli smo podržati NK Rijeku na gostovanju u Beču. Svake godine sudjeluje na sportskoj aktivnosti “Homo si teć”. Prije dvije godine isplivao je plivački maraton, a ove godine je prvi put isplivao kilometar na Memorijalu za Florijana Burburana. Iduće godine namjerava i dalje podržati tu akciju.

“-Ohrabrujem sve da gledaju pozitivno na stvari i sudjeluju u životu s entuzijazmom. Moja najveća želja je postati stalni član putujućeg festivala “Melodije Istre i Kvarnera”. Nastavljam hrabro naprijed, jer život je prilika koju treba iskoristiti u potpunosti,poručio je Kristijan.U poslovnom svijetu, osobe s invaliditetom često su pokretači inovacija. Njihova sposobnost prilagodbe i stvaranje novih rješenja postavlja ih u središte promjena, dokazujući da raznolikost nije samo etički imperativ, već i ključ za uspjeh. Osim toga, aktivizam osoba s invaliditetom doprinosi stvaranju društva koje je pravedno i inkluzivno. Njihov glas postaje snažan instrument za mijenjanje percepcija i rušenje predrasuda, potičući nas da gradimo svijet u kojem se cijeni svaka jedinstvena priča. Međunarodni dan osoba s invaliditetom ne samo da nas podsjeća na izazove s kojima se suočavaju, već nas potiče da prepoznamo bogatstvo njihovih doprinosa.

Tekst:Stella Ponte /Kanal Ri

Foto:Privatna arhiva