Sveti Vinko proslavljen u Pavlomiru

U Pavlomiru se 21. put slavio blagdan Sv. Vinka uz vrhunsko vino

vlcsnap-2020-01-22-16h57m14s548

Slavilo se danas Vincekovo u Pavlomiru povodom blagdana Svetog Vinka. Uz poznatu feštu blagoslovili su se vinogradi za plodnu godinu. Slavonska tradicija donijela je i svoje simbole – na trsove se postavila kobasica da grožđe bude dugo, kulen da grozd bude debeo te slanina da vino bolje teče kroz grlo.

Sveti Vinko, kao i grčki bog Dioniz označava rađanje i buđenje prirode. Blagdan Sv. Vinka vinogradari stoljećima obilježavaju.

– Blagdan je više karakterističan za istočne dijelove Hrvatske. Međutim, kako smo mi došli iz Vukovara u ratno doba tako smo donijeli dio običaja i ovdje se s našim prijateljima iz Ružice Vinodola i ostalim građanima te našim kupcima danas družimo, kazao je Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.

Slavonski običaji brzo su se prihvatili u Novom Vinodolskom.

– Mi to pratimo otkad je počelo, kroz smijeh nam govori Željko Šoštarić, predsjednik Udruge prijatelja grožđa i vina “Ružica Vinodola”, pa nastavlja: “Proizvodimo vino sami, ali kupimo grožđe uglavnom preko obitelji Palinkaš. Nekad smo iz Istre uvozili, a sad nam je ipak tu najjednostavnije.”

Primorsko-goranska županija možda i nije toliko poznata po poljoprivredi, ali ima se čime ponositi.

– Imamo sjajnih lokacija za izvanredne autohtone proizvode kao što je naša Žlahtina, koja je navodno, kažu, ovdje nastala, prešla s Krka, a sad se vratila zahvaljujući vrijednim Slavoncima, kazao je župan Zlatko Komadina.