SVINJSKA GRIPA U RIJECI KOD 10 SLUČAJEVA?

Svi simptomi s kojima su se zaraženi pojavili upućuju na blagu kliničku sliku gripe

Svi simptomi s kojima su se zaraženi pojavili upućuju na blagu kliničku sliku gripe

Devet učenica i jedna profesorica koje su se u noći sa subote na nedjelju u Rijeku vratile sa maturalnog putovanja iz Španjolske, te sa simptomima koji upućuju na tzv. virus svinjske gripe, potražile liječničku pomoć, trenutno se nalaze u svojim domovima.
– Nakon infektivne obrade na Infektivnoj klinici, nakon uzimanja epidemiološke anamneze i uzimanja uzorka brisa za analizu u Zagrebu i davanja antivirusnog lijeka Tamiflu-a po protokolu svi su oni pušteni kući na kućnu njegu -rekla je voditeljica Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, dr. Đana Pahor.
Svi simptomi s kojima su se zaraženi pojavili upućuju na blagu kliničku sliku gripe, a to je temperatura od 38 stupnjeva, suhi kašalj i bolovi. Jutros na analizu poslani uzorci za dva do tri dana mogli bi dati rezultate odnosno utvrditi će se da li se radi o virusu gripe tipa H1N1 ili je u pitanju bio samo običan respiratorni efekt ili umor nakon dobrog maturalnog provoda, dodaje Pahor. Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclaunich, ističe kako su se simptomi kod učenika pojavili kada je autobus već krenuo prema Hrvatskoj, točnije u Francuskoj. Kaže kako su im liječnici koji su tamo bili dali lijekove i uputili ih na povratak što je bilo neobično jer se očekivalo da će ih i zadržati. Činjenica ja da su smatrali da je dovoljno snižavati im temperaturu i uputili su ih na povratak. Sclaunich dodaje kako u utorak u Španjolsku ide i druga skupina učenika od dva razreda odnosno 52 učenika, na mogućnost oboljenja upozoreni su i učenici i roditelji međutim želja za maturalnim putovanjem je prevelika. Stoga dr. Pahor savjetuje: Ukoliko se pojave respiratorni simptomi kao što je slabost, umor, malaksalost, povišena temperatura, grlobolja, suhi kašalj, šmrcanje nosa i tome slično u ovom kontekstu svejedno je bolje se javiti pa da mi odlučimo da li se radi o sumnji na gripu ili je sumnja isključena.
Ako se u slučaju maturanata i djelatnika riječke gimnazije potvrdi gripa, Primorsko-goranska županija zabilježit će 13 slučajeva novog virusa gripe H1N1.