Svjetski dan Brailleovog pisma

Danas se obilježava Svjetski dan Brailleovog pisma.

Brailleovo pismo (hrv. brajica), međunarodno pismo za slijepe i slabovidne osobe, sastoji se od šest izbočenih točkica, u shemi od po tri točkice u dva okomita reda, a s pomoću njih mogu se dobiti 63 znaka. Samostalno su prepoznatljiva 32 znaka, a 31 znak može se prepoznati samo uz koji drugi znak ili eliminacijom s pomoću pravila o upotrebi znakova. Velika slova i brojevi dobivaju se s pomoću predznaka i malih slova. Nazvana je po svom izumitelju Louisu Braiileu, čiji je datum rođenja (4. siječnja) odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma. Taj je prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU) 17. prosinca 2018. prihvatila Opća skupština Ujedinjenih naroda.
Louis Braille preminuo je 1852. godine u Parizu, a dvije godine nakon njegove smrti Francuska je službeno priznala Brailleovo pismo. Prva hrvatska početnica za slijepe nastala je 1889. godine, a izradio ju je tiflopedagog Vinko Bek.

Brailleovo pismo ključno je u kontekstu obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, kao i društvene uključenosti, slijepih i slabovidnih osoba.