Svjetski dan dijabetesa:Tihi ubojica novog doba

FB_IMG_1636834069491

Kako je šećerna bolest veliki javnozdravstveni problem, te je bitno osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma, kao i usvajanje zdravih životnih navika, Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je kampanju – # POKRENI SE.

 

Cilj je educirati i apelirati kako je sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti; tihog ubojice novog doba, koja može izazvati teške kronične komplikacije koje smanjuju kvalitetu života i životni vijek.

 

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. godine je dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom AKO NE SADA, KADA?

Od velike je važnosti preuzeti kontrolu u svoje ruke i učiniti dobro za sebe i svoje zdravlje !

 

Sve do kraja 2019. godine, kada bi se raspravljalo o pandemijama svjetskih razmjera, bile su to pretilost, arterijska hipertenzija te dijabetes – pandemije bolesti nastalih kao posljedica modernog načina života.

Početkom 2020. godine one su pale u drugi plan pojavom virusa SARS–CoV –2 koji se velikom brzinom proširio svijetom i uzrokovao globalnu zdravstvenu krizu.

 

Iznimno je važno imati dobru regulaciju glikemije i njezinu vrijednost držati pod kontrolom redovitim uzimanjem terapije, pridržavanjem dijabetičke prehrane i redovitom tjelesnom aktivnošću (80% osoba sa šećernom bolesti imaju prekomjernu tjelesnu težinu i pretili su).

 

Prema posljednjim podatcima, u Hrvatskoj je 310 tisuća registriranih oboljelih od šećerne bolesti. No, mnogi ni ne znaju da u sebi nose ovu kroničnu nezaraznu bolest, pa je brojka zasigurno daleko veća. Procjenjuje se da je gotovo 500 tisuća oboljelih u Hrvatskoj.

Zbog pandemije COVID-19 stanje je još i gore, jer mnogi nisu obavili liječničke preglede i redovite kontrole.