Teqball, novi atraktivan sport predstavljen u Rijeci

Teqball2

Danas je u Kampusu riječkog sveučilišta na Trsatu održana prezentacija najbrže rastućeg sporta u svijetu – sve popularnijeg teqballa!  

Organizatori ovog susreta su riječki Lektorat za mađarski jezik pri Filozofskom fakultetu, odnosno Eszter Baričević-Tamaskó, lektorica za mađarski jezik, a u suradnji s Katedrom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, Studentskim zborom FFRI i Vijećem mađarske nacionalne manjine.

Promocija sporta koji je nastao u Mađarskoj, 2012., po Hrvatskoj potaknuta je velikim događanjem koji je rezerviran za termin od 23. do 25. rujna 2022. u pulskoj Areni gdje će se tri dana održavati World Urban Teqball series, odnosno Svjetski kup. Finale ovog kupa će prenositi i Eurosport, a kao jedan od gostiju tog rujanskog vikenda najavljen je i Robert Pires. Inače, Teqball pretendira biti uvršten na popis službenih sportova i za Ljetne olimpijske igre u Parizu, 2024., a njegovi su glavni ambasadori svjetski poznati sportaši i klubovi poput Ronaldinha, Messija, Manchaster Uniteda, Nogometne reprezentacija Italije, FC -a Barcelona, Matea Kovačića, Michaela Owena, Pedrija Gonzalesa, a među teqovcima je za života čak bio i jedan od najvećih – Diego Maradona

Zbog svega navedenoga, u hrvatsku su se kampanju uključili i gosti – igrači teqballa iz dalekog Marylanda (IFK Maryland) Shawn Preston i Alex Eagen te su i danas u Rijeci ispred okupljenih studenata odigrali partiju. 

Za promociju teqballa po našoj zemlji zaduženi su Hrvatski teqball savez i Udruga zdravog življenja/Health life Academy iz Pule, čiji je glavni tajnik Dario Jagić ovom prilikom kazao:

– Teqball je izuzetno atraktivan sport te nam je prezentacijama po Hrvatskoj cilj zainteresirati građane za bavljenje njime, a nakon toga ciljevi su nam i formirati hrvatske ekipe te prateća natjecanja. Ono što nas kao partnere Hrvatskog teqball saveza izuzetno veseli jest da smo teqball prilagodili i osobama s poteškoćama u razvoju tako da i oni mogu uživati u ovoj maštovitoj igri. Kažem maštovitoj jer teqball se igra s 9 dijelova tijela (za osobe s poteškoćama u razvoju adaptirano), cilj je prebacivanje lopte na protivničku stranu mreže, a svaki igrač/tim ima pravo na 3 kontakta s loptom prije prebacivanja lopte, no ne smije 2 puta za redom koristiti isti dio tijela. Igra se glavom, prsima, leđima, ramenima, natkoljenicama i potkoljenicama. Osim toga, stol je vrlo nalik onome za stolni tenis, no za razliku – teqball stol je zakrivljene plohe i umjesto mrežice na centru je postavljena plexiglass ograda. Savršen sport za dvorane i manje prostore, a igrati ga mogu svi i u svim kombinacijama – od parova do solo igrača, od 7. do 77. godine