Tigrasti komarci u rijeci

Nema razloga za strah

Nema razloga za strah

Potencijalno opasni tigrasti komarci prijete Riječanima. Prisustvo tigrastog komarca lani je zabilježeno na Cresu i Lošinju te na Čavlima i u Lovranu. Kako je ove godine zbog vremenskih prilika broj komaraca nešto veći, očekuje se i veći broj tigrastih komaraca. Dojave o povećanom broju već su stigle s Kantride i Pećina. Osim što je njegov ubod jači, tigrasti komarac može prenositi opasne zarazne bolesti poput Denga groznice ili Malarije. Tih bolesti kod nas za sada nema pa tako ni razloga za strah.
– On nije donio sa sobom, nekakve zarazne bolesti, iz područja svijeta gdje tih zaraznih bolesti i ima – kaže specijalist epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, dr. Dobrica Rončević.
Tigrastog komarca teško je razlikovati od ostalih vrsta.
– Građani možda mogu primijetiti nešto što im po opisu sliči na tigrastog komarca, dakle on je tamne boje, ima neke svijetle kolutiće na sebi prstenove i tako. Međutim ima i tih domaćih vrsta koje su vrlo slične izgledom – dodaje dr. Rončević.
Bitna je razlika da azijskom komarcu ne smeta sunce pa grize i danju. Građani se upozoravaju da izbjegavaju stajaće vode poput lokvi i bara kao i ostavljanje u vrtu bačvi, kada ili sličnih posuda s vodom pogodnih za razmnožavanje komaraca.