TITOV GALEB KONAČNO DOBIO KRILA

Potvrdom Visokog trgovačkog suda brod Galeb konačno je u vlasništvu Grada Rijeke

Potvrdom Visokog trgovačkog suda brod Galeb konačno je u vlasništvu Grada Rijeke

Potvrdom Visokog trgovačkog suda brod Galeb konačno je u vlasništvu Grada Rijeke. U njegovu sanaciju neće se tako skoro krenuti, no najvjerojatnije je da će brod u budućnosti biti ipak u funkciji muzeja.
Grad Rijeka koji je bio dugogodišnji skrbnik nekadašnjeg Titovog broda Galeb iskoristio je pravo prvokupa i za 150 tisuća dolara postao vlasnikom slavnog broda koji gotovo cijelo desetljeće trune u Viktor Lencu. Ovu investiciju riječki gradonačelnik ne smatra uzalud potrošenim novcem jer samo čelična konstrukcija broda vrijedi mnogo više.
– Naravno, nismo kupili brod da bi ga prodali u staro željezo, već da se uredi. Naša je namjera brod sanirati, urediti i pretvoriti ga u svojevrsni plutajući muzej – rekao je riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel.
Iako nije primarna namjera, novi vlasnik ne isključuje mogućnost osposobljavanja broda za plovidbu. Hoće li brod biti usidren u riječkoj luci ili možda opet upaliti motore ovisit će o ulaganjima privatnih partnera. A kada će se Galeb početi uređivati i u kojem obimu znat će se nakon što brod bude izvučen na dok i prođe detaljnu inspekciju, izjavio je Obersnel.