Tjedan borbe protiv ambrozije

Ambrozija je biljka koja predstavlja velik poljoprivredni, ali i medicinski problem

Ambrozija je biljka koja predstavlja velik poljoprivredni, ali i medicinski problem

Ambrozija je biljka koja predstavlja velik poljoprivredni, ali i medicinski problem. To najbolje znaju oni koji su na nju alergični, pa se stoga pribojavaju kolovoza kada ambrozija cvjeta. Sljedeći tjedan obilježava se tjedan borbe protiv ambrozije, koja na sreću u Rijeci i okolici nije raširena kao u unutrašnjosti zemlje.
– Ambrozija osvaja Matulje i približava se Opatiji. Istok i sjever su potpuno opkoljeni, od Kamenjaka, preko Grobnika do Klane – kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Zdrav život Ivan Lesinger.
Ambrozija je u Hrvatskoj prvi put pronađena 1941. godine, a jedan od putova ulaska u Hrvatsku iz Amerike bila je i riječka luka. Riječ je o vrlo otpornoj, jednogodišnjoj biljci čije sjemenke u zemlji mogu preživjeti više od 30 godina. Ambrozija može narasti do 150 centimetara, a od nekih sličnih biljaka razlikuje se po dlakavoj stabljici i cvjetovima žućkaste boje, te voli sunčana i zapuštena mjesta.
– Problem su područja koja se ne kose, zapuštena zemljišta, građevinske parcele, tuđi zapušteni vrtovi – ističe voditeljica održavanja zelenih površina KD Čistoća, Minorka Modrić.
Za iskorijenjavanje ambrozije potreban je trud cijele zajednice. S tim ciljem tijekom kolovoza, građani će na Korzu kao i mjesnim odborima moći vidjeti sadnice ambrozije kako bi je mogli razlikovati od sličnih biljaka, te saznati kako spriječiti njezino daljnje širenje.