TKO ĆE KUPITI BRODOGRADILIŠTE KOJE GRCA U PROBLEMIMA?

Hrvatski fond za privatizaciju raspisao natječaje za prodaju 6 hrvatskih brodogradilišta

Hrvatski fond za privatizaciju raspisao natječaje za prodaju 6 hrvatskih brodogradilišta

Hrvatski fond za privatizaciju prvog je dana kolovoza raspisao međunarodne natječaje za prodaju šest hrvatskih brodogradilišta. 3.maj, Kraljevica, Brodotrogir i Brodosplit prodaju se za 1 kunu, a Uljanik i splitsko brodogradilište specijalnih objekata po nominalnoj cijeni dionice. Sindikati sumnjaju da će biti kvalitetnih ponuda s obzirom na financijsku krizu.
– Jednostavno ne vidim tko će se uhvatiti u koštac s prebrođavanjem ove krize i uz to da još kupi jedno hrvatsko brodogradilište koje grca u problemima – kazao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3.maju Juraj Šoljić.
Unatoč protivljenju sindikata, Vlada je odlučila prodati škverove. Da se malo pričekalo, uvjeravaju sindikati, država bi na prodaji možda i zaradila. Prvi krug natječaja trajat će 60 dana.
– Nećemo uopće razmatrati one ponude ponuđača koji s nama nisu sklopili socijalni sporazum. Što znači, gdje će taj ponuđač morati jamčiti zadržavanje brodograđevne djelatnosti, zadržavanje radnika, zadržavanje cijele grupe na okupu – dodaje Šoljić.
Sve to žele i radnici 3.maja, njih 2800, ali i njihovi kooperanti.