TREĆEMAJCIMA DIONICE?

Sindikati predlažu model po kojem bi zaposlenici upravljali brodogradilištima

Sindikati predlažu model po kojem bi zaposlenici upravljali brodogradilištima

Još se ne zna što će biti sa četrdesetak tisuća radnika koji žive od brodogradnje. Dok škverovi čekaju jamstva za ugovorene brodove, sindikati ne miruju. Svoje su potpise na sindikalni sporazum o očuvanju hrvatske brodogradnje danas stavili predstavnici 3. maja, Kraljevice i Brodosplita.
Ovakva privatizacija, koju zagovara Vlada, neće dobro proći, već neko vrijeme ponavljaju sindikati, a za slučaj da se najcrniji snovi i ostvare, nude alternativno riješenje.
– Postalo nam je jasno da moramo bit spremni i na nešto drugo, tako da je ovo nacrt onoga što bi možda bilo potrebno da se spasi hrvatska brodogradnja – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata 3. maj. Željko Maričić.
– Ovo je sporazum o suradnji na restrukturiranju brodogradilišta, i ovo je sporazum koji je jedini pravi put prema opstojnosti hrvatske brodogradnje – kazao je predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja, Roland Sušanj.
Dionice brodogradilišta ustupile bi se zaposlenicima, po povlaštenim uvjetima, ili poklonile, pod uvjetom da u određenom roku dokažu da mogu uspješno upravljati škverovima.
– Samo dok si u poduzeću imaš pravo na te dionice i koristiš dividendu i na njih profit, onog trenutka kad prestaneš bit radnik brodogradilišta to ostavljaš novom radniku koji se zaposlio, to su skandinavski modeli – objašnjava koordinator za brodogradilišta HUS-a, Zvonko Šegvić.
Država brodogradilištima nije znala upravljati i kao većinski vlasnik snosi najveću odgovornost, čulo se na konferenciji. A od jamstava za nove brodove još ni J.
– Problem je u tome što ukoliko do toga ne dođe, ukoliko naredni tjedan se to ne realizira, ti ugovori su dosta ugroženi. Odnosno vjerojatno od njih neće bit ništa – dodaje predstavnik radnika u Nadzornom odboru BI 3. maj, Nikša Moreti.
U tom će slučaju bez posla u ožujku ostati pola 3. maja, a na jesen i čitavo brodogradilište. No, ako ne bude pozitivnog odgovora, iz Sindikata metalaca bi nove prosvjede mogli najaviti već sutra.