Tri nagrade za hit-predstavu Flekavac u Kragujevcu na Zlatnoj iskri

Flekavac Zlatna iskra 2022

 

Na veliko veselje svih, „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica iz Kragujevca, s međunarodnog festivala „Zlatna iskra“, vratio se s čak tri nagrade – nagradom za glumačko ostvarenje ansamblu predstave te nagradom za dizajn lutaka i nagradom za scenografiju Aleni Pavlović.

U organizaciji Pozorišta za decu Kragujevac, 24. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna Iskra“ održavao se od 16. do 20. svibnja 2022. godine u Kragujevcu, Srbija, a u natjecateljskom dijelu programa našlo se osam predstava, od kojih je jedna i hit-predstava „Flekavac“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koja je izvedena u petak, 20. svibnja u 13:00 sati.

„Flekavac“, topla i duhovita priča o jednom neurednom dječaku koji dane provodi radeći nestašluke, o njegovoj mami u kojoj se prepoznaju mnoge mame, neobičnim prijateljstvima i zanimljivim likovima poput neozbiljnog odraslog prijatelja Letećeg Milivoja, prijateljice štreberice i duhovitih braće blizanaca, progovara o aktualnim temama odrastanja danas, odnosa roditelja i djece, odgoju, no isto tako i o prostorima dječje slobode i kreativnosti. Uz brojne ranije osvojene nagrade, „Flekavac“ je 2020. godine osvojio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava.

Stručni žiri Festivala u sastavu umjetničkog i glavnog ravnatelja Lutkarskog kazališta iz Bjalistoka, Poljska, Jaceka Milanowskog koji je bio predsjednik žirija te kreatorice lutaka, kostima i scenografije Ljudmile Konstantinove Hense i glumice Milice Redžić Vulević, koje su bile članice žirija, jednoglasno su „Flekavcu“ dodijelili tri nagrade – nagradu za glumačko ostvarenje ansamblu predstave te nagradu za dizajn lutaka i nagradu za scenografiju Aleni Pavlović za predstavu „Flekavac“.

Uz kreatoricu lutaka, scenografije i kostima Alenu Pavlović, autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić.

Fantastičan ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Damir Orlić i Alex Đaković.

„Bilo je zaista sjajno! Organizatori i publika su nas divno dočekali, a djeca su predstavu ispratila velikim aplauzom. Usred izvedbe dogodilo nam se i nešto neočekivano – u dvorani je nestalo struje! Predstava je morala biti prekinuta, a publika je počela dozivati Flekavca i ekipu da se vrate na scenu. Kada se struja vratila, a to je bilo za dvadesetak minuta, predstava je nastavljena i sjajno izvedena“, zaključila je stručna suradnica Kazališta Vedrana Balen Spinčić.