Triglav i Nehaj uplovili u Guver

Makete motornih brodova Jugolinije, Triglav i Nehaj od sada će krasiti prostor Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Muzeju ih je donirala obitelj Šmitran, vlasnici tvrtke IND-EKO iz Kostrene.

vlcsnap-2022-04-13-15h37m44s355

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka će tijekom mjeseca svibnja 2022. godine otvoriti značajnu izložbu koja progovara o važnoj prošlosti brodarstva i njenom značaju, kako za Rijeku, tako i za Primorsko goransku županiju, pa je kao uvod u tu izložbu održana prezentacija donacije dviju brodskih maketa Jugolinije, „Nehaja“ i „Triglava“ donatora i vlasnika IND_EKO Kostrena, obitelji Šmitran.

Donator, Ilija Šmitran naglasio je da su makete nastale kao trud, talentirani rad i umijeće naših nonića-brodograditelja, kao i da su na tim brodovima plovili mnogi Primorci, zarađujući tako svoj teški kruh sa sedam kora. Istaknuo je da mu je vrlo drago što te makete nisu ostale u krugu njihovog obiteljskog doma, jer bi ih vidjelo premalo ljudi i ne bi dobile ono značenje koje stvarno imaju. Njihova materijalna vrijednost iznosi oko 60 tisuća eura, ali, kako je rekao gospodin Šmitran, puno su važnije i vrijednije kao kulturna materijalna baština ovoga kraja.

„Makete brodova su sada u ‘najboljim rukama’ i ja još jednom zahvaljujem Muzeju što nam je dao priliku da ove makete budu sačuvane za buduće naraštaje. Neka u Muzeju mirno plove“, zaključio je donator Ilija Šmitran.