Trsatski kaštel u novom ruhu

Press konferencija Trsatski kaštel

Grad Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke i Konzervatorski odjel u Rijeci danas su na održanoj konferenciji za medije predstavili završetak projekta sanacije drvene šetnice – galerije, Jugozapadne kule i drugih dotrajalih dijelova Trsatskog kaštela.

Trsatski kaštel zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu, kako turista tako i samih stanovnika Rijeke. Kako bi se očuvala ljepota Trsatskog kaštela, koji je mjesto brojnih kulturno-zabavnih manifestacija tijekom cijele godine, posljednjih nekoliko mjeseci Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s Gradom Rijeka realizirala je projekt sanacije drvene šetnice – galerije, sanacije istočnog vijenca mauzoleja „Mir junaka“, sanacije krovišta uz sjeveroistočnu kulu, sanacije dijela opločenja Gradine i kompletnu sanaciju jugozapadne kule, uz nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa, istaknuo je da Turistička zajednica grada Rijeke već dugi niz godina upravlja Trsatskim kaštelom te vodi brigu o kompletnoj infrastrukturi, koja je ove godine promijenjena i obnovljena. Trsatski kaštel uspješno je stavljen u funkciju turističke ponude grada Rijeke, gdje se održavaju brojni kulturno-zabavni sadržaji te mjesto najveće posjećenosti u gradu. Također je istaknuo kako će se nastaviti ulagati u infrastrukturu te da će se sredstvima iz EU fondova nastaviti radovi i modernizirati Trsatski kaštel.

Predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, Dolores Oštrić, istaknula je dugogodišnju izvrsnu suradnju Turističke zajednice grada Rijeka, Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela što je ključ da se kulturno-povijesnim spomenicima upravlja kvalitetno i na dobrobit zajednice, a Trsatski kaštel izvrstan je primjer takve prakse.

„Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta. Grad Rijeka tako već dvadesetak godina sustavno ulaže u očuvanje i održavanje Gradine i u tom su periodu obavljeni brojni radova na sanaciji i uređenju unutrašnjih i vanjskih prostora te čitav niz različitih intervencijskih radova.“, podsjetio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i dodao: „Ovo mjesto koje već dugi niz godina ima važnu ulogu u turističkom i kulturnom životu grada, kroz projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture, projekt urbanog zippline-a koji se spušta do zgrade Exportdrva, postat će jedna od najvećih gradskih atrakcija.“

Završetkom radova Jugozapadna kula uskoro će dobiti novog stanara – Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije, koji je dio EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U Interpretacijskom centru, koji će se smjestiti u prostoru bivše suvenirnice, moći će se saznati zanimljivosti iz života obitelji Frankopan u Trsatskom kaštelu.

Ukupna vrijednost projekta i svih realiziranih aktivnosti je 478.902,80 kn što je financirano sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke.