Turbulentna godina na tržištu rada: Oporavak se očekuje najranije u drugom kvartalu 2021.

conference-room-768441_1920

Analizom cjelokupnog tržišta rada, nakon osjetnog pada potražnje za radnom snagom u vrijeme proljetnog lokdowna i djelomičnog oporavka tržišta tijekom ljeta, posljednjih mjeseci je primjetan trend stagnacije broja objavljenih oglasa za posao. Navodi portal Mojposao.

 

U 2020. godini je na MojPosao platformama objavljeno 53 tisuće oglasa za posao, što predstavlja pad od 26% u usporedbi s godinom ranije.

 

S druge strane, na oglase je pristiglo više od milijun i sto tisuća prijava, odnosno 6% više nego u 2019. godini.

 

Najveći pad ukupnog broja oglasa zabilježen je u kategorijima Ljudski resursi (-53%), Briga o ljepoti (-47%) te Turizam i ugostiteljstvo (-46%).

 

Do rasta potražnje za radnicima je došlo u kategorijama Graditeljstvo, geodezija i geologija (+17%), Zdravstvo i socijalni rad (+14%) te Obrazovanje i znanost (+6%). 

 

Najtraženija zanimanja u 2020. godini: konobar (barmen), prodavač (trgovac), skladištar, programer, kuhar, osnovnoškolski učitelj i radnik u proizvodnji.

 

“Po svemu sudeći, 2021. će biti godina rasta, kako u gospodarstvu, tako i na tržištu rada, ali najranije od drugog kvartala”, ističe Igor Žonja, direktor portala MojPosao.