Turističko udruživanje Kastva i Klane

Turističko udruživanje Kastva i Klane otvara brojne mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja novih proizvoda. Osnovni motiv svakako su veliki potencijali zajedničkog područja šuma Loza i Lužina koje Kastav već niz godina uređuje i promovira, a koji se većim dijelom nalaze na teritoriju općine Klana. 

Šuma je tako postala praktički kastavski brand i omiljeno izletište velikog broja posjetitelja, šetača i rekreativaca. Logički nastavak projekta bilo bi uređenje Šparožne jame, speleološkog objekta koji nije otvoren za javnost, a nalazi se također na području općine Klana.

 

Klana ima i druge potencijale u smislu razvoja rekreativnog turizma: visoravan Gumance koja zadivljuje svakoga tko se tamo nađe, okolna brda poput Pliša koja privlače mnogobrojne planinare, povijesne atrakcije Rimski zid koji prolazi Studenom i Gradina koja postaje mjestom sve više kulturnih događanja, kućica Rebar uz koju su vidljive “koline” – u kamen urezani tragovi kotača starih vozila kojima su se vukla drva iz gornje šume. Udruživanje će svakako u promotivnom smislu pomoći i “jačanju” Gljivijade i ostalih manifestacija koje su odvijaju u Klani.