U 2008.PREMINULO DVOJE REGISTRIRANIH OVISNIKA

Broj ovisnika o heroinu raste

Broj ovisnika o heroinu raste

Iako su ovisnost i alkoholizam te kockanje, najveći javno-zdravstveni problem tu su i ovisnici o opojnim drogama. Broj ovisnika o teškim drogama, ponajprije heroinu, raste iz godine u godinu.
Od registriranih ovisnika u Županiji, ove ih je godine preminulo dvoje, a prošle čak 14. Kroz Centar za prevenciju i liječenje ovisnosti na Kalvariji tijekom 2008. godine prošlo je 600 pacijenata. Tamne brojke govore kako ih ima četiri puta više.
Više od 90% pacijenata Kalvarije su ovisnici o heroinu, a s njima radi samo 13 zaposlenih. Od svih takvih centara u Hrvatskoj, riječki je lani imao najviše pregleda. Porast broja ovisnika i to 30%, vidljiv je i u udruzi Terra, ponajprije u Drop-in centru te na desetak terenskih punktova gdje ovisnici besplatno dobivaju čisti pribor čime se smanjuje mogućnost zaraze hepatitisom i AIDS-om. Mjesečno u udrugu dolazi 5 do 10 novih ovisnika koji tamo mogu oprati veš, istuširati se, popiti kavu.
Udruga, osim programa smanjenja štete, ima i savjetovalište u kojima 2 psihologa i terapeuta te jedan psihijatar rade s ljudima koji su odlučili izaći iz pakla droge.
– Ovisnici koji dolaze u savjetovalište moraju dolaziti redovno, imaju obavezu dolaska, imaju obavezu testiranja na droge, te moraju biti negativni ukoliko su u nekom tretmanu – kažu u Udruzi Terra.
U hrvatskom registru ovisnika trenutačno je nešto više od 25 tisuća ljudi. O brizi države dovoljno govori činjenica kako je Vladin Ured za suzbijanje zloporabe opojnih droga, nakon odlaska Bernardice Juretić, gotovo 6 mjeseci bio bez čelnog čovjeka. Sada je pred iskusnim kriminalistom i bivšim policajcem Dubravkom Klarićem mukotrpan posao.