U Brodogradilištu 3. maj porinut brod Algoma Endeavour za kanadskog naručitelja

Novogradnja 527 – brod za rasuti teret za kanadskog naručitelja Algomu porinut je u Brodogradilištu 3. maj. Riječ je o brodu duljine 225 metara. Novogradnja 527 je samoiskrcavajući brod za rasuti teret, kakve je 3. maj već gradio za Algomu, a zadnji u nizu bio je isporučen u rujnu 2020. godine.

Brod širine 23,8 m i nosivosti 29.300 tona rezultat je napornog rada Trećemajaca u protekle 4 godine. Riječ je o specifičnoj novogradnji namijenjenoj za plovidbu mirnijim vodama, odnosno za sjevernoamerička Velika jezera.

Nakon svečanosti porinuća broda, prisutnima se obratio premijer Andrej Plenković.

– Veliko mi je zadovoljstvo da smo u Brodogradilištu 3. maj i da smo svjedočili porinuću broda. Brodogradnja u Rijeci je dio identiteta i povijesti ovog grada, zato se čine napori kako bi gradnja ostala i opstala na zdravim ekonomskim osnovama. Želim zahvaliti gospodinu Kučanu i njegovim suradnicima inženjerima, radnicima 3. maja, kooperantima, kolegama u Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu financija, Ministarstvu mora, mojim suradnicima u Vladi, koji već 5 godina prate 3. maj u velikim pothvatima. To su pothvati koji se temelje na ključnoj riječi u životu i poslu – povjerenje. Gospodin Kučan i ja uspostavili smo povjerenje u teškim i zahtjevnim uvjetima prije pet godina, donijelo je svoje plodove. Ovo je već četvrti brod koji se završava ovdje. Ovaj brod pokazuje snagu 3. maja i ispravnost politike Vlade da svojim jamstvima i kreditima prati ovo brodogradilište. Stvorili smo pretpostavke za opstanak brodogradnje i doprinos hrvatske brodogradnje najsuvremenijem rješenju kada je riječ o svjetskoj brodogradnji, rekao je premijer Plenković.